Gör resor tillbaka i tiden med chatboten!

Testa dig fram - Våga leka med olika digitala verktyg


Det kommer ständigt nya digitala verktyg som kan inspirera och stödja eleverna i både process och presentation i kunskapsredovisningar inom olika ämnen.

Det finns ingen kurs att gå för varje nytt verktyg som introduceras utan vi får själva ansvara för vårt lärande. Att lära sig ett nytt verktyg kan vi göra på många olika sätt.

Nya digitala verktyg är utmanande för mig. Jag vill prova och se om jag kan använda dem antingen tillsammans med eleverna eller som verktyg i marknadsföring och information som jag själv producerar.

Själv är jag en av dem som provar mig fram. Innan jag lärt mig verktyget. Jag testar och försöker skapa direkt. På så sätt leder jag mig fram till svaren på de problem som verktyget ger mig i min okunskap om hur det fungerar. Jag klickar och klickar och ser vad som händer. Jag kan också lära mig genom att titta på en video om verktyget. Där kan jag spola fram lite i sänder om jag tycker presentatören är lite mångordig :-) Videon kan jag gå tillbaka till en annan dag om jag bara kommer ihåg att länka den i något bokmärkesystem, t ex Pinterest eller Google Keep.

Jag har alltid jobbat med gratistillämpningar - förutom Glogster som skolan köpte licens för.

Under åren har det blivit ett stort antal inloggningar på oändligt många webbsidor med olika digitala verktyg att använda tillsammans med eleverna.

Till inloggningen har jag använt mig av en speciell e-post adress som jag bara haft till detta. Jag har inte använt min vanliga e-post adress. Vill slippa onödig reklam och upprepad kontakt.

Vad i hela friden ska man då ha dessa verktyg till? Varför ska man som skolbibliotekarie överhuvudtaget bry sig? Räcker det då inte att man är en fena på att på sprida läsglädje till eleverna?

Nej.

Det är också mycket viktigt - men lika viktigt är att vi hjälper våra lärarkollegor att ge eleverna möjlighet till att vara digitalt delaktiga i vårt samhälle. Då menar jag inte att kunna hantera olika sociala medier utan att verkligen vara både konsument och producent som interaktiv samhällsmedborgare.

... och dessutom så bra flera av dessa verktyg är för att stimulera till läsglädje!




Bild av
unsplash-logoRobert Collins

Kommentarer