Den svåra konsten att lära om

Miljötänk kring luftkonditionering och serverhallar


Omsorgen om miljön är i fokus. Miljötankar berör oss alla. Den digitala tekniken skapar möjligheter men ställer också stora krav på energieffektiv teknik och miljö. Helgens rubrik på Omni: Luftkonditioneringen gör planeten ännu varmare väckte min nyfikenhet - och oro.

Artikeln refererar till en artikel i The Guardian som tar upp hur stor del av energin all "vanlig" luftkonditionering tar. Det är en skrämmande läsning. Artikelförfattaren, Stephen Buranyi, berättar att det idag finns 1 miljard luftkonditioneringsenheter i världen just nu - ungefär en för var sjunde människa på jorden. Rapporter pekar på att det år 2050 troligen kommer  att finnas mer än 4,5 miljarder - alltså lika allmänt förekommande som mobiltelefonerna är idag. Buranyi noterar att en liten luftkonditioneringsenhet, som kyler ett rum i genomsnitt förbrukar mer kraft än det tar att driva fyra kylskåp. En central enhet som kyler ett vanligt hus använder mer energi än 15 kylskåp.
  • USA använder redan lika mycket el för luftkonditionering varje år som Storbritannien totalt använder.
  • Förra året under en värmebölja i Peking, gick 50% av kraftkapaciteten till luftkonditionering
Guardianartikeln berättar om byggboomen i USA från mitten av 1900-talet med byggandet av skyskrapor i rasande fart.  Elen var billig. Man behövde inte tänka på skillnader i klimat.  Gammal beprövad byggteknik för att mildra heta temperaturer försköts. Till byggstilen, helt i glas - med dess avsaknad av ventilation och dåligt reflekterade byggnader - gick mer än hälften av elproduktionen åt till att driva luftkonditioneringen. Resten av världen antog det amerikanska sättet att bygga och därmed följde också  luftkonditioneringarna med.

Tekniken för luftkonditionering har inte utvecklats på ett sekel.  Enligt experterna i artikeln går det att bygga smartare och dessutom att bygga bättre luftkonditionering. Målet är att designa luftkonditionering som är fem gånger effektivare än den nuvarande standardmodellen.

När jag läste den här artikeln kunde jag inte låta bli utan att tänka på den öppna famnen Sverige ger till megastora kylanläggningar hos jätteföretagen Microsoft, Facebook, Amazons och Google när de etablerar sina stora serverhallar för molnhanteringen av all datortrafik. Serverhallar som slukar massor av el.

Det skrämmer.

Buranyi, S. (2019). The air conditioning trap: how cold air is heating the world. The Guardian. [online] 29 Aug. Available at: https://www.theguardian.com/environment/2019/aug/29/the-air-conditioning-trap-how-cold-air-is-heating-the-world [Accessed 30 Aug. 2019].



Bild av Elias Sch. från Pixabay

Kommentarer