What is AI - kort introduktion för eleverna

Små lärupplevelser som effektiviserar




Visst använder jag kortkommando en del. Att snabbt trycka ner två tangenter och sedan få snabbt resultat är helt finemang. Men jag är ingen virtuos. Det sitter kvar lite i ryggraden gamla fördomar om att inte låta datorspråket ta över.... Det ska vara användarvänligt att använda funktionerna på en dator och inte vara förknippat med en massa hemlighetsfulla kommando och koder. Men  utvecklingen har ju gjort att det i det flesta fall blivit både ock - både användarvänliga kommandon och lite snabbkommandon.

Jag skulle t ex inte kunna vara utan Ctrl + C   och   Ctrl + V (det ena kopierar och det andra klistrar in).

Men det är väl i stort sett det som jag tyckt mig ha mest användning av.

Men i dag lärde jag mig Ctrl + z. Enkelt suddar man bort det dumma man gjorde strax innan..... Så det är numera bara till att trycka på controlltangenten och sen den lilla granntangenten z och slippa febrilt leta efter funktion "backa".

Detta smarta kommando kommer nu att ingå i min lilla trio av snabbkommando.

(Förstår att du som kunnat detta i flera år himlar med ögonen och undrar på vilken planet jag bott på de senaste 10 åren.....)

Förutom denna lilla lärupplevelse har jag fått ett helt knippe ny input genom min omvärldsbevakning hos påhittiga skolbibliotekarier.

Dessa lärupplevelser kommer att presenteras till hösten så fortsättning följer då.

Bild av Gerd Altmann från Pixabay

Kommentarer