Den svåra konsten att lära om

Städa och undvik skadlig kod i din webbläsare

 


Ibland får jag städtankar då tanken väcks på virus och skadlig kod  - alltså i datorn och i telefonen. Tyvärr är väl det sämre med städtankarna när det gäller det egna hemmet :-)

Tänk om ens konto på sociala medier plötsligt börjar skicka konstiga meddelande med videoklipp som jag inte själv lagt ut. Eller inlägg i någon annons där jag blivit "taggad" i. Risken finns att få farlig webbläsarkod i webbläsaren. Alla har vi ju sett hur vänner på Facebook blivit hackade och sänt ut porrmeddelande.

Själv har jag ibland märkt hur min Googlesida ersatts av någon annan Googlesida. Sökresultaten blir fulla med "köpesaker". Då förstår jag att ett webbläsartillägg har tagit med sig in skadlig kod. Då är det dags att rensa och städa ordentligt. Då sticker jag iväg snabbt till Google Chrome och gör följande:

  1. Klickar på prickarna längst upp till höger.
  2. Väljer Fler verktyg.
  3. Väljer Tillägg. Kolla om där är några du inte känner igen! Klicka och Ta bort de du inte vill ha!

  • Kollar sedan att jag har den senaste versionen av Chrome. Går till prickarna - Välj Hjälp - och sedan Om Google Chrome. Då ser jag om Chrome behöver uppdateras. 
  • Och så kollar så att virusskyddet på datorn är uppdaterat och är igång.
  • Jag har också ett malewareprogram som letar upp skumma program och placerar dem i karantän innan jag eliminerar dem.

Självklart bör vi också prata med eleverna om säkerhet. Det tillhör också den digitala färdigheten - Viktigt för oss alla att känna till. Bra att diskutera och lära av varandra eftersom ämnesområdet hela tiden är starkt föränderligt.

Photo by Michael Geiger on Unsplash

Kommentarer