Digitala bilder - den stora leksakslådan

Kortkommando - en gömd tillgång


Bild av OpenClipart-Vectors från Pixabay 

Det där med kortkommando har aldrig riktigt varit min grej - förutom de alldeles oumbärliga genvägarna: Ctrl+C (kopiera), Ctrl+V (klistra in). Lustigt nog använder jag inte Ctrl+X (klipp ut) så mycket .... förmodligen beroende på att det är lättare att sudda.

De flesta kortkommandon använder Ctrl tangenten och en bokstav. Ibland även också med ytterligare tangenter. Ctrl + F betyder t ex fet text och Ctrl + S betyder spara när man jobbar i Word.

Det här med kortkommando kan vara bra att gå till när man t ex som jag letade efter hur jag skulle skriva en upphöjd etta, dvs en fotnot i ett blogginlägg. 

Gör så här på din PC:

  • Skriv i sökfönstret längst ner till vänster: Skriv "tecken"
  • Öppna fönstret Teckenuppsättning

Vad jag inte visste var att det på tangentbordet gömmer sig dolda funktioner. På det numeriska lilla tangentbordet längst till höger (alltså inte siffertangenterna som ligger ovanför bokstavstangenterna) kan man, tillsammans med vissa sifferkombinationer få fram olika tecken - och emojjar och ikoner.
Se en mycket uttömmande beskrivning på Surfa.de.   

  • Placera markören där du ska infoga specialtecknet.
  • Tryck ner Alt-tangenten samtidigt som du skriver aktuell sifferkombination på det numeriska tangentbordet.
  • Släpp Alt-tangenten så infogas tecknet. Så här kan det t ex bli: ¼

Surfa.de (2021). Symboler och emojis.  Available at: https://www.surfa.de/ovrigt/symboler-och-emojis/ [Accessed 17 Mar. 2021].

Kommentarer