AI rättvis i skolan - del 2

Mobilen som spion

Photo by Bermix Studio on Unsplash


En stor nyhet som präglat nyhetsmedia i förra veckan har varit USA:s spionspaning på svenska politiker med danskarnas goda minne. Politiker som av säkerhetsskäl, måste tänka på att lämna mobilen utanför rummet när känsliga samtal ska upp på agendan. 

Mobilavlyssning finns mitt ibland oss. Det behöver inte vara främmande makt som spionerar, utan vem som helst kan lyssna av och läsa av våra telefoner.

Det blir t ex allt vanligare att spionera på sin partner.

Stalkerware i mobiltelefoner är ett fenomen som ökat starkt. Appar som har koll på det du gör med din mobil - utan att du vet om det. 

Vem som helst kan hitta dessa appar på internet. Sedan är det bara till att få tillgång till offrets mobiltelefon en kort stund för att installera en app och skriva in sin e-postadress. 

När övervakningsappen har ställts in samlar den in dolda och osynliga personuppgifter och skickar över dessa till en server. Servern anropas sedan via webbgränssnittet för att få informationen. 

Det finns t ex stalkerappar som läser av alla sms som har skickats från och till mobilen. Den som spionerar får då alla dessa sms med sin e-post och kan läsa dem i lugn och ro. Spionprogrammen uppdaterar med jämna mellanrum information om offrets mobilhändelser. På WhatsApp, Sanpchat, Facebook messenger, sms, telefonsamtal, platsposition, foto & video, sökhistorik .... Exempel på spionprogram: MSpy, FlexiSpy, XNSYP.

Många av de appar vi laddar ner begär  tillgång till fler funktioner i telefonen än vad som egentligen behövs. Apputvecklarna använder sig också av tredjepartsprogram som registrerar hur användarna använder sin app, detta för att kunna utveckla appen. Tyvärr brukar dessa även läcka mycket privat information som hamnar hos tredjepartsföretaget.

En del av oss glömmer också att ändra inställningarna på våra routers och har kvar adminlösenordet som följde med routern när man köpte den. Ett adminlösenord som är lika för alla och därför då lätt att komma in i.

Det är mycket att tänka på när det gäller säkerheten. 

Hur gör man då för att undvika spårning?

  • Delade lösenord är en stor säkerhetsrisk när det gäller spionprogram av olika slag. Men det går också att ta sig in i telefonen bakvägen. Så lämna aldrig ut dina lösenord eller pinkoder till din enhet. 
  • Använd tvåfaktorsidentifiering. 
  • Ladda aldrig ner appar som kommer från okända ställen. Installera bara appar som finns i Google Play och Apple App Store. Dessa företag har vissa regler och tester som gör att det där är lite säkrare att ladda ner.
  • Kolla alla dina appar som är installerade. Kolla också vilka behörigheter som är godkända. 
  • Se till att din enhet är uppdaterad. 
  • Stäng av platstjänster i operativsystemet. 
  • Klicka aldrig på länkar som du får via sms eller mejl om du inte är väldigt säker på att det är säkert och ok.

Men om det nu hänt och man märker att expartnern har spionerat på en via ens telefon?

Släng bort alla appar som du inte själv installerat. Byt lösenord på allt det du väljer att spara. Det finns också antispionprogram att ladda ner till sin mobil.

Men tyvärr räcker det inte alltid att byta lösenord eftersom spionappar kan ha hunnit installerats. Det allra säkraste är att återställa telefonen till fabriksinställningarna. Det är en drastisk åtgärd, men bättre med en tom telefon än en hackad mobiltelefon.


Artiklar om spionprogram:

Benckendorf, K. (2020). De bästa spioneringsapparna i testet - Jämför alla leverantörer med varandra. [online] Hardware & Computer. Available at: https://www.ht4u.net/sv/spionage-apps/ [Accessed 1 Jun. 2021].

Maul, D. (2021). Datorn vet en skrämmande mängd om oss - hårdvara och datorer. [online] Hardware & Computer. Available at: https://www.ht4u.net/sv/news/der-pc-weiss-erschreckend-viel-ueber-uns/ [Accessed 1 Jun. 2021].

SVT (2018). Så skyddar du dig från att övervakas genom telefonen. [online] SVT Nyheter. Available at: https://www.svt.se/nyheter/konsument/sa-skyddar-du-dig-fran-att-fa-din-telefon-overvakad [Accessed 1 Jun. 2021].

Kommentarer