Den svåra konsten att lära om

Deep fake i framtidens val

Är det så här framtidens politikerval kommer att gå till? En president som gör en kopia av sig själv och använder i valkampanjen.... Ett nytt sätt att vinna i politiken.

Sydkoreas presidenYoon Suk-yeol tog nya grepp i år för att vinna presidentvalet. En digital avatar skapades av Yoon som välvilligt besvarade väljarnas frågor online. 

Med hjälp av specialinspelade bilder av Yoon skapade hans team en digital kopia av presidentkandidaten. Den verklige Yoon spelade in mer än 3000 meningar för att ge tillräckligt med inspelat material till avatarens tal. Avataren besvarade sedan frågor som ställdes av användarna. Det som avataren faktiskt sa skrevs av hans kampanjteam, inte av Yoon själv. Teamet försökte på detta vis göra det hela mer humoristiskt och med satiriska svar. 




Spännande att se nästa valrörelse här i Sverige där våra politiker förvandlar sig till avatarer och då slipper finnas IRL och svara på besvärliga frågor :-)


WION. (2022). Deepfake of South Korea’s presidential candidate Al Yoon ahead of election [YouTube Video].  https://www.youtube.com/watch?v=yIUTvPOXkk8

Kommentarer