I upphovsrättens träskmarker

Vaccinering mot konspirationsteorier


Konspirationsteorierna tar allt större plats i vårt samhälle. Tonen på sociala medier har blivit alltmer uppfordrande, aggressiv och misstänksam. Alltfler sprider konspirationstankar och allt fler läsare nås. En spridning som kan bli förödande för samhället. 

Hur bemöter du konspirationsteorier i din närhet? Hur gör man när någon i ens vänkrets plötsligt visar sig ha konspirationstankar? Det är ju inte så enkelt som att man uppfostrande kan påpeka att det är helgalet de de säger :-)

Konspirationsanhängarna har en stark övertygelse om att ha världen emot sig. De ser sig leva i ett genomruttet samhälle där hela världen är emot dem. Konspirationsanhängarna för en intensiv strid mot personer, grupper och staten som de anser kontrollerar deras liv och uppfattas som fienden bakom. Anhängarna pekar ut en stor hemlig komplott som hotar de vanliga medborgarnas värderingar och t o m liv. Ett synsätt som får till följd att man misstror offentliga institutioner och de som styr.  En misstro som tippar över mot bl a journalister, vetenskaplig och medicinsk information.

Anhängarna till konspirationsteorierna har med sitt kraftiga tunnelseende en stark förvissning om att de har hittat sanningen. De vill ha sin världsbild bekräftad och kräver omgivningens medhåll. Denna sin starka övertygelse gör att de vill övertyga oss andra.  

Det är inte så länge sedan jag själv ställdes inför vidden av detta tänkandet. Mer än en person i min bekantskapskrets visar sig tillhöra anhängare av dessa konspirationstankar.

Att vaccinera mot konspirationsteorier är en av de viktigaste uppgifterna i skolbibliotekariens undervisning och handledning i källvärdering. Men också väldigt svårt. 

Hur jobbar du med eleverna kring detta?

Nedan några axplock från sociala medier:

"Den djupa staten tar nu till allt"

"Biden tar in flera transgender i sin administration. Det är en infiltration från insidan där man vill skapa en värld fylld av transgender? Biden vill skapa en pedofil värld precis som han själv är."

"Efter Obama var det tänkt att Hillary Clinton skulle ta över som president. Hon skulle föra världen ut i ett oförsonligt krig, där människor skulle döda varandra i massor. Det här var en stor plan för den depopulation som den osynliga fienden och eliten hade antagit.
Människorna skulle döda varandra. Anledningen till att ha kvinnor med som soldater var, att då skulle det bli färre som kunde föda barn. Världen skulle minska sin befolkning och när det mesta var förstört och sönderbombat, så var tanken att bygga upp en helt ny infrastruktur.
Förklaringsmodellen var, att eftersom den gamla världen inte fungerade, så byggdes en ny upp - En ny världsordning. "

... och så om covid-vaccineringen:

"I Nordkorea har ingen tagit vaccin men genom flockimmunitet har alla kunnat vara friska."

"Tiden rinner iväg för den djupa staten. De vet om det. Folk vägrar vaccin. Även här i Sverige är det många som vägrar vaccin. Det är så många att flera regioner i vårt land, sänder tillbaka sina doser till FHM. Det är Västergötland, Gävleborg och flera som sänt tillbaka det s k vaccinet. FHM säger att vi vet inte vad vi ska göra med alla dessa oanvända doser."

""Ja har förstått att det har varit något underliggande när det gäller de s k vaccinen. Nu får jag och du svaret.
Lyssna väldigt noga. För genom det vaccin som massor av människor tagit och många förväntas ta, får man en sjukdom som heter Marburg. Det är ett påhitt av Bill Gates. Man vill dölja de facto att de vacciner man ger nu, skapar sjukdomar och död. Så istället har de som tagit vaccin fått Marburg i sig. På så sätt kommer man att förklara att vaccinerna är säkra.
Men ju fler som tar vaccinet, desto fler får Marburg. 
Man kommer att erbjuda en vaccin mot Marburg. Det är ett oerhört giftigt ämne i det. Så på detta sättet kommer miljoner ja miljarder människor att dö."


"SPRID DETTA FORT. STOPPA ALLA SOM TÄNKER TA VACCIN """I Australien är det fruktansvärt. Om du bara går ut för att röka eller står och äter på något, så tar polisen hand om den personen och arresterar denne. Det har också kommit en ny information, att om du inte låser upp din telefon, så kan du få 10 års fängelse. Människorna kan inte slå tillbaka, då de är utan vapen. Det är så här den osynliga fienden och eliten vill se människorna världen över. Försvarslösa och inte kunna göra ett uns till motstånd."

LÄSTIPS
Image by  Mihai Paraschiv from Pixabay 

Kommentarer