Glad påsk!

Källkritik kontra källvärdering



Apropå ett tidigare inlägg om begreppstolkning och inlägg om bildtolkning .... så gick då funderingarna igång igen kring ords förmåga att färga vår uppfattning om ordets tolkning.

Är så van att använda mig av ordet källkritik. Men jag har egentligen aldrig riktigt känt mig bekväm med ordet källkritik. Ordet smakar lite misstänksamhet och har i sig en i förväg förutfattad mening om förekommande oriktighet i källan redan innan ens en analys av publikationen har inletts.  Jag stöter nu ofta på ordet källvärdering i flera sammanhang och känner mig mycket mer bekväm med det.  En bra paraplyterm för hela processen när det gäller att ha koll på våra källor. Känns mer öppet och nyfiket. För mig blir det till att börja använda detta begrepp istället. Visserligen blir det lite pyssel med att fundera på ändringar i gamla posters där ordet källkritik genomgående har använts. Men förhoppningsvis förekommer nog inte ordet så många gånger utan är inbakat på andra sätt.

Jag tänker också på flickan som skrev till mig efter att ha besökt webbplatsen  Åsneryd

I sitt mejl skrev hon: "Min lärare sa något om källare ..."

Vi skolbibliotekarier - precis som flera andra yrkesgrupper - slänger omkring oss fackuttryck utan att vi tänker på att det kanske inte är alla som fattar vad vi pratar om. Vi tycker ordet "Källkritik" är självklart begrepp för alla. Vi använder ordet vid vår undervisning i källkritik. De flesta av oss gör det. Inledningsvis säger vi:  "Nu ska vi prata källkritik." "Det är viktigt att vi är källkritiska." Vi tänker inte på att det bland elevgruppen finns elever som fastnar på ordet och funderar på vad vi pratar om. Som inte förstår att det som vi sedan pratar om är just "källkritik". Begreppet blir hängande i luften utan koppling till innehållet.

Det var inte lätt att förklara via mejl för Sabina, 11 år, vad källkritik är - utan att bli långrandig med text som blir obegriplig. 

... och tyvärr blir begreppet "källvärdering" lika obegripligt... :-) 


Image by  Peggy und Marco Lachmann-Anke from Pixabay 




Kommentarer