Dyster läsning i rapport om undervisning i källvärdering

Elevverktyg som stjälper eller hjälper?

AI-verktyg inbyggda i olika verktyg för skrivande är här för att stanna. Värdefullt i vissa falll men också destruktivt och kreativitetsdödande. 

Människan är av naturen lat och väljer gärna genvägar om det finns. Länge har det i skolans värld varit en strid med eleverna kring deras vilja att klippa textavsnitt från webbsidor för att sedan klippa in i ett dokument där de skriver en rubrik och undertecknar med sitt namn. Snabbt och enkelt och utan ansträngning har de ett dokument de kan lämna in till sin lärare. 

Canva har i sin nya funktion Dokumentfunktion lagt in en "Magic Write"  När Magic Write öppnas beskriver du bara vad du vill ha hjälp med. Magic Write "is helping you to quickly kickstart or brainstorm ideas."

Jag ville ha hjälp med att skriva fem fakta om andra världskriget. Så här blev resultatet.


Sen är det bara till att använda de olika funktionerna för att göra ett färdigt bildspel. Det går alltså lätt att direkt förvandla ett dokument till ett bildspelspresentation. Varje rubrik blir till en bildspelssida.

När du skapat ditt dokument klickar du bara längst upp till vänster i menyfältet - Konvertera. Där får du sedan förslag på ett antal olika exempel på bildspel du kan välja.  När du valt en variant kan du sedan editera som vanligt och lägga till olika objekt.

Flera av de här nya AI-verktygen som Canva bjuder på är fortfarande i betaversion och kommer därför att förändras och utvecklas.

Genom att nu Canva använder sig av olika AI i sina verktyg erbjuds nu ett stort smörgåsbord av nya möjligheter. Men flera av dem kan du bara testa ett visst antal gånger i den fria versionen.... men för dig som jobbar i skolan är Canva gratis - även det som är Pro. Så du som är lärare eller skolbibliotekarie: - Anmäl dig och du och dina elever får tillgång till alla dessa lekverktyg som nu finns till hjälp när du ska jobba med informationsmaterial.

Ovanstående funktion går också att få fixat med hjälp av ChatOpenAI .... fast då blir det utan snyggt bildspel till :-)

Absolut, här är fem viktiga sammanfattande fakta om andra världskriget:

  1. Andra världskriget var den största och mest förödande konflikten i världshistorien, som varade från 1939 till 1945.

  2. Det började när Tyskland, under ledning av Adolf Hitler, invaderade Polen, vilket ledde till att Frankrike och Storbritannien förklarade krig mot Tyskland.

  3. Nazityskland drev en brutal och rasistisk politik, vilket ledde till massmord av sex miljoner judar och miljontals andra människor i förintelsen.

  4. Andra världskriget hade en avgörande inverkan på världshistorien, genom att det ledde till att Förenta nationerna skapades och att USA och Sovjetunionen blev supermakter.

  5. Kriget slutade med Tysklands kapitulation i maj 1945 och drog med sig en enorm förlust av människoliv, beräknat till mellan 70 och 85 miljoner människor.

Fördelningen av dessa punkter till ett bildspel skulle kunna se ut så här:

Slide 1: Introduktion - Bild på ett krigsområde med texten "Andra världskriget - 1939-1945"

Slide 2: Bakgrund - Bild av Adolf Hitler med texten "Tyskland under ledning av Hitler"

Slide 3: Utlösare - Bild av krigsscen med texten "Invasionen av Polen"

Slide 4: Förintelsen - Bild av koncentrationsläger med texten "Massmord på sex miljoner judar"

Slide 5: Historisk påverkan - Bild av Förenta Nationerna med texten "Skapandet av Förenta Nationerna"

Slide 6: Krigets slut - Bild av tyska soldater som kapitulerar med texten "Tysklands kapitulation och förlust av människoliv"

Slide 7: Avslutning - Bild av världskarta med texten "Andra världskriget - en avgörande händelse i världshistorien".

Kommentarer