Vi kan inte blunda....

Info om upphovsrättigheter i Google Presentationer

Här kommer kanske gammal skåpmat kring det där med strategier för eleverna att infoga bilder i sina presentationer. Men här kommer det i alla fall:-) -  ett tips när eleverna ska skapa bildspel med hjälp av Google Presentationer.

Bilder och upphovsrätt är ett ständigt uppkommande diskussionsämne när man jobbar tillsammans med elever i olika projekt. Säkert känner du redan till funktionen av det lilla förstoringsglaset på den bild som är vald.... men utifall du inte känner till det så kommer här resten av tipset.

Eleverna kan söka direkt i Google Presentationer för att hitta bild till sitt arbete. När man klickar på Infoga bild och väljer Sök på webben, dyker ett sökfönster upp till höger. 

Eleven behöver alltså inte gå till en annat flik utan kan alltså stanna kvar inom Google Presentationer. En annan finess är att om man hovrar över bilden dyker ett litet förstoringsglas upp som gör att det går att förhandsgranska bilden. När du får upp bilden dyker också följande text upp: "Bilden har angetts för kommersiell användning med modifiering." 


Men inte nog med det .... för att få mer information om och hur licensen gäller gå upp till länken högst upp till vänster och klicka på  länken 



Eleverna får på så sätt också en hint om att det inte är Google själv som producerar bilder utan att Google hämtar upp bilder från olika sajter.


Kommentarer