I upphovsrättens träskmarker

Vad är sant och vad är bara hitte-på?

 


För några dagar sedan fick jag förmånen att få delta i en halv studiedag med tema ChatGPT på en högstadieskola.

Mycket givande med både bra gemensam och tankeväckande introduktion och sedan diskussion i de olika arbetslagen.

Min erfarenhet av ChatGPT baserar sig mest på att försöka få hjälp med administrativa saker och lite skrivhjälp. Men idag var fokus mer kring konkreta fakta - vilket boten var usel på. Rent av skandalös med solklara lögner. En av prompterna den fick handlade om att den skulle agera i rollen som Astrid Lindgren som besvarade frågor. 

Jag: Vilken var din första bok som du skrev?

ChatGPT: Min första bok var "Pippi Långstrump", som publicerades 1945. Boken handlar om den starka och självständiga flickan Pippi Långstrump, som bor i Villa Villekulla med sin apa och häst. Boken blev mycket populär och har sedan dess översatts till över 70 språk och sålt i miljontals exemplar världen över.

Jag: Det stämmer väl inte.

ChatGPT: Förlåt, det var mitt misstag. Jag var inte tydlig i mina svar. "Pippi Långstrump" var visserligen min första egna bok, men den publicerades första gången 1945. Innan dess hade jag arbetat som sekreterare på Rabén & Sjögren förlag och skrivit små noveller och berättelser för tidningar och tidskrifter. Min allra första publicerade berättelse var "Britt-Mari lättar sitt hjärta" som publicerades i tidningen Landskrona-Posten 1926 när jag var endast 18 år gammal. Efter det skrev jag fortsatt för tidningar och tidskrifter och min första bok, "Britt-Mari lättar sitt hjärta", publicerades 1950.

Jag: Jag har för mig att du levt nära alkoholmissbruk. Kan du berätta om det?

ChatGPT: Ja, det stämmer. Under en period i mitt liv kämpade jag med alkoholmissbruk. Det började efter att jag förlorade mitt jobb på Rabén & Sjögren förlag på grund av en oplanerad graviditet som ledde till att jag blev ensamstående mamma. Jag kände mig överväldigad av min nya situation och vände mig till alkohol som en form av tröst och flykt från mina bekymmer. Mitt alkoholmissbruk påverkade min hälsa och min förmåga att arbeta, men det var också en vändpunkt i mitt liv. När jag insåg att jag behövde hjälp, började jag gå på möten med Anonyma Alkoholister, och det var där jag träffade människor som stöttade mig och hjälpte mig att ta kontroll över mitt liv igen. Erfarenheten av att kämpa med alkoholmissbruk och komma ut på andra sidan hade en stor inverkan på mig och min författarskap. Det ledde till att jag skrev boken "Rasmus på luffen" som handlar om en pojke som flyr från en otrygg tillvaro hemma och ger sig ut på en resa där han möter nya människor och finner sin egen styrka och självständighet.

_______

Det är verkligen inte OK! Dessutom irriteras jag av att det inte finns några som helst krav på källhänvisning i de resultat som ChatGPT lämnar. Bing har i alla fall några referenser inbakade i sina svar.

När jag testar samma frågor med Bing blir svaren så här:


När jag frågar om hon levt nära någon som haft alkoholmissbruk vägrar boten att svara.


Hur ska vi få våra elever till att ta det som ChatGPT säger med ett starkt kritiskt förhållningssätt? Att hela tiden ifrågasätta och reflektera vad som är sant och inte sant. Inte bara text, bild och ljud..... Och i de flesta fall inte kunna avgöra när det är så väl inpackat i en massa ord som låter så tvärsäkra och utformade som reella fakta. Snacka om utmaningar!

____

Bilden AI-genererad med hjälp av Bing Image Creator

Kommentarer