Digitala bilder - den stora leksakslådan

Skönhetsideal skapat av AI





Många av dagens generativa bildmodeller har svårt att "förstå" text och hittar då på nyuppfunna ord med konstiga bokstäver eller felaktig bokstavsordning när de försöker skapa text i bilder. Detta gör det därför svårt att använda AI-modeller som på olika sätt ska göra reklam för varor där loggorna ska framträda i marknadsföringsmaterial. 

Försök med DALL-E med texten School library ... nästan rätt:-)

Men detta kommer inte att vara ett problem så länge till. Loggor som innehåller text blir inget problem. DALL-E står redan i farstun för att lösa problemet. 

Inom en kort framtid (eller redan i dag) har AI tagit över mycket av de mänskliga influensernas jobb och skapar själv innehåll på sociala medier, med  vackra AI-modeller tillsammans med företagets logotyper. Modeller som är skulpterade efter just då gällande skönhetsideal.  För företagen blir det både mycket lättare och framför allt billigare att skapa innehåll på sociala medieplattformar. 

Vi vet vilken stark påverkan dagens mänskliga influencers har på våra barn och unga..... Hur kommer inte detta påverka ungdomarnas egen självbild av dessa skenbart perfekta icke-människor?

Kritiska mediekunskaper måste stärkas kontinuerligt! Att lära våra elever att se igenom och hantera den ökande mängden AI-genererat innehåll och skilja mellan verklighet och AI-genererade varianter är och kommer att bli en viktig del i vårt arbete som skolbibliotekarier och lärare. 

Bilden skapad av Bing Image Creator


Kommentarer