Vi kan inte blunda....

Så här gör du - Whiteboardtavla med länkade bilder

 


Apropå ett tidigare inlägg - Nystart och omstart - damp det ner en fråga om hur jag gjort nedanstående bild där småbilderna är länkade och placerade på en större bild. Klickbara bilder av denna typ kan ju till exempel vara bra när man ska göra boktips online där omslagen på böckerna länkas till spännande beskrivningar av boken .... eller kanske länkade till en boktrailer.


Så här har jag gjort: Jag använder mig av Google Presentationer där jag skapar en enda presentationsruta (tar då också bort mallfälten för rubriker). Sen laddar jag upp den bild jag vill ha som bakgrund. I detta fallet en anslagstavla, men i en senare presentation bad jag Bings Image Creator att skapa en stor soffa i ett vardagsrum som fick bilda bakgrund. 

När jag valt den bakgrund jag vill ha (en bakgrund som är lugn och inte rörig)  så är det dags för de där små minibilderna. 

Bilderna laddar jag upp i sin urprungstorlek och infogar sedan på bakgrunden. För att göra dem små är det bara till att dra i ett sidohörn av bilden och krympa dem till den storlek man vill ha.   

Sen är det dags att länka de små minibilderna till de olika webbadresser som ska delas. Välj funktionen Infoga och välj  Länk

Själva publiceringssättet är viktigt i Google Presentationer! 

När jag ska publicera väljer jag Dela i Arkivmenyn längst till vänster och väljer sedan alternativet Publicera på webben.

Men det går också bra - och kanske enklare - att skapa klickbara bilder med hjälp av Canva och då jobba med bilden i A4 och sedan ladda ner i PDF.

Jag försökte även med Adobe Express, men lyckades inte få till liggande format..... Jag hittade inte den vanliga funktionen att skapa bildspel eller göra en poster med länkade bilder. Kanske var det jag som vimsade till det. Just nu orkar jag inte trixa med det .... men är det någon där ute som kan tipsa mig hur man gör så är blir jag glad.

Adobe Express - som jag tidigare höjt till skyarna - har i sin nya uppdaterade version tappat glansen.... åtminstone för mig. Samtidigt som man välkomnar förändring förbannar man den - speciellt då digitala verktyg man är välbekant med och har jobbat med länge,  plötsligt en dag blir uppdaterade till oigenkännlighet. 

Kanske är jag för negativ  .... Eventuellt är det bara att det krävs ett förändrat ingångssätt och därmed mer energi för mig att lära om. 


Kommentarer