"Jag skojar ju bara" - Politisk kommunikation i förklädnad

Kreativiteten vissnar ner ...

 


 Jag känner det komma..... Eller rättare sagt inte komma ....Den där kreativiteten som alltid högg tag i mig när jag stod inför en uppgift att skapa något presentationsmaterial - börjar bli svårfångad. Visst det är lika viktigt fortfarande att marknadsföra och presentera - MEN de där AI snubbarna kommer ju att göra det minst lika bra själva på egen hand - utan mig. Det är snart bara till att sätta sig och gnida på den där Aladdin-lampan så vaknar den är assistenten och gör alltihop. Både text och bild. Alldeles ensam. Jag behöver bara skriva lite om innehållet och i vilket sammanhang det ska användas. Vi alla kommer att kunna göra så - eleverna också. Varför skulle vi anstränga oss när AI:n kan göra det så mycket snabbare - och bättre?

AI-assistenten ger både beröm och förbättringsförslag - på ett trevligt sätt. Den har t o m fått hjälpa mig att få ordning på mina virriga tankebubblor när jag skriver veckans bloggsammanfattningar i mitt nyhetsbrev på söndagarna :-) Men hur länge låter jag den bara vara tankestöd och inte ersättare?

Läste i en artikel av Kristofer Ahlström med rubriken: Därför är människan på väg att bli dummare och mindre kreativ - och känner igen så mycket av detta. Den där bristen på fantasi hos barnen, skärmtröttheten som gör att hjärntröttheten även går på djupet och spiller över till annat, avsaknad av orken att läsa text i en bok, splittrade tankar som far runt än dit och än hit - det drabbar oss alla, barn såväl som vuxna.

Det är en paradoxal värld denna värld vi är på väg in i. Å ena sidan AI:ns arbetsbesparande, effektivitet  och hjälpsamhet som alltid finns till hands oförtröttligt, och å andra sidan en kraft som rubbar själva strukturen för människans inlärning och skaparförmåga. 

Den ständiga uppkopplingen ut mot internetvärlden tillsammans med att vi nu får skräddarsydda AI-assistenter som servar oss och som dränerar oss - välvilligt och trevligt - på vår egen utveckling och kreativitet genom att ta över de där stunderna då vi la pannan i djupa vecka för att formulera tänka ut och formulera texter på bästa sätt. Det skrämmer mig.

Vi kan inte hejda utvecklingen. Vi är där och nu. Nästan.


LÄS:

Ahlström, K. (2023, October 8). Därför är människan på väg att bli dummare och mindre kreativ. DN.SE; Dagens Nyheter. https://www.dn.se/kultur/darfor-ar-manniskan-pa-vag-att-bli-dummare-och-mindre-kreativ/

Stillman, J. (2021, July 6). Research Suggests We’re All Getting Less Creative and Scientists Think They Know Why. Inc.com; Inc. https://www.inc.com/jessica-stillman/creativity-crisis-torrance-test.html

Kommentarer