Digitala bilder - den stora leksakslådan

En fot i det gamla och en i det nya



Ny teknik forsar över oss. Men det är länge sedan något så snabbt och genombrytande som nu har skett.

Vi befinner oss i en komplex värld som kräver nya strategier och tankesätt.

AI-tekniken kommer att påverka oss både i vårt vardagliga liv och specifikt i undervisningen. Synergier med olika tekniker uppstår och flätas samman.

"Artificiell intelligens är en kraft som transformerar samhället, med förmågan att driva framsteg inom många sektorer. Från hälso- och sjukvården till finans och utbildning visar AI sin potential att skapa värde och effektivisera processer........... Detta skapar en dynamik där arbetskraften måste anpassa sig till en allt mer teknikintensiv arbetsmiljö. Samtidigt erbjuder AI möjligheter till innovation och utveckling av nya färdigheter. Inom utbildningssektorn är transformationen särskilt märkbar, där fokus ligger på personaliserat lärande och integration av AI-stöd i undervisningsprocesser. Detta kräver dock en balans för att säkerställa att AI kompletterar snarare än ersätter mänskligt tänkande och kreativitet." (Heath, 2023)

Carl Heath visar i artikeln Omvärldens förändring, digital transformation och AI på möjligheterna och svårigheterna i att stå med ena foten i det gamla och den andra foten i det nya. I dagens turbulenta tider ser vi hur digital transformation och AI bidrar till att omvandla förutsättningarna för samhället. Vi navigerar i en värld där det oväntade är det förväntade och där förändring är den enda konstanten.  Organisationer står inför utmaningen att balansera den stabila kärnan av det etablerade med den dynamiska och innovativa kraften i det nya. För att på bästa sätt hantera denna transformation och övergång från gamla system till nya krävs s k tvåhänt ledarskap menar Carl. Ett sådant ledarskap innebär att ledaren hanterar både det befintliga och det framväxande systemet, och samtidigt har förståelse för både det nuvarande systemets styrkor och begränsningar med en tydlig vision och strategi för framtiden.

Som skolbibliotekarier har vi här en viktig ledarroll att bli brobyggare mellan den gamla stabila kärnan och det nya okända med dess möjligheter och begränsningar.


Heath, C. (2023). Omvärldens förändring, digital transformation och AI – Carl Heath. Carlheath.se. https://carlheath.se/omvarldens-forandring-digital-transformation-och-ai/



Kommentarer