What is AI - kort introduktion för eleverna

Sora från Open AI - text-till-video verktyg på gång


AI-verktygen dyker upp och försvinner.  Googles Geminibildverktyg fick tacka för sig och lämna scenen eftersom den återgett historiska bilder på ett galet sätt med mörkhyade vikingar och en kvinnlig icke-vit påve :-)

Själv älskar jag att skapa bilder med text-till-bild verktyg. Jag använder mig av gratisverktyget som Bing tillhandahåller: Image Creator

Och nu finns det också text-till-video! Sora från OpenAI! Med några enkla ord kommer man att kunna skapar sin egenhändigt producerade video. Jag kan knappt bärga mig! Men får snällt vänta eftersom verktyget ännu inte ligger ute.

Gå in och kika på Open AI:s presentation av Sora och spana in de video som gjorts med hjälp av olika promptar. Sora kan i nuläget producera videos på upp till 1 min.

Se kvinnan som spatserar en regnig stadsgata. En video som bygger på följande prompt:  En stilig kvinna går nerför en gata i Tokyo fylld med varm glödande neon och animerade stadsskyltar. Hon bär en svart skinnjacka, en lång röd klänning och svarta stövlar och bär en svart handväska. Hon bär solglasögon och rött läppstift. Hon går självsäkert och avslappnat. Gatan är fuktig och reflekterande, vilket skapar en spegeleffekt av de färgglada ljusen. Många fotgängare går omkring. 

(översatt med Bing).

Se fler exempel på Sora (openai.com)

Vi befinner oss i en verklighet som vi inte längre vet om det är på riktigt eller inte. Gränserna blir utsuddade och vi är både aktörer och passiva åskådare i den här världen. Vilka konsekvenser kommer detta att få? 

Vi anar vidden av hur dessa text-till-video kan ställa till det när det gäller fakenews och sociala medier! Open AI skriver på sin sida att de kommer att ha koll på det som bryter mot deras användningspolicyer som t ex extremt våld, sexuellt innehåll, hatiska bilder, kändislikhet genom sina textklassificerare och bildsklassificerare som ska granska både bild och text för varje video som genereras innan den visas.

Diskutera tillsammans med dina elever!

Kommentarer