DuckDuckGo bjuder på Chatbotar

Propaganda sprids via chatbotarnaKällkritiskt förhållningssätt är minst lika viktigt när vi och våra elever nu suger i sig allt från våra chatbotar! Medieanalysföretaget Newsguard har genomfört ett desinformationstest av populära chatbotar och där det visat sig att flera av dessa, inklusive ChatGPT-4, Copilot, Gemini mfl  använts för att sprida rysk propaganda online. Artikeln konstaterar att användningen av chatbots för att sprida propaganda är ett växande hot. Chatboten är mycket effektiva på att skapa realistiskt och trovärdigt innehåll, vilket gör det svårt för människor att avgöra vad som är äkta och vad som är falskt.

NewsGuard har testat tio av de mest populära AI-chatbotsen i världen och funnit att samtliga var villiga att sprida rysk desinformation i varierande grad. Denna oroande upptäckt belyser de potentiella riskerna med AI-teknik och behovet av kraftfulla motåtgärder. Chatbotarna har skapat falska nyhetsartiklar, inlägg på sociala medier och andra typer av innehåll som har utformats för att främja ryska intressen och undergräva förtroendet för västvärlden.

Här är några exempel på hur chatbotsen har använts:

  • ChatGPT-4 användes för att skapa falsk nyhetsartikel som hävdade att USA var ansvarigt för kriget i Ukraina. Artikeln publicerades på en webbplats som såg ut som en legitim nyhetsorganisation och spreds sedan i stor utsträckning på sociala medier.
  • En annan av chatbotarna användes för att skapa en serie inlägg på sociala medier som kritiserade den ukrainska regeringen och hyllade Ryssland. Inläggen var utformade för att se ut som de hade skrivits av vanliga människor, men de skapades faktiskt av chatboten.

I den hausse som nu gäller för de olika chatbotarna förstår man hur lätt de kan utnyttjas för att sprida desinformation på en storskalig nivå! Tyvärr är det väl få som tänker sig för och reflekterar över bias när resultatet spottas fram från sin käre chatbot.


Fried, I. (2024, June 18). Exclusive: Leading chatbots are spreading Russian propaganda. Axios.  https://www.axios.com/2024/06/18/ai-chatbots-russian-propaganda
Connatser, M. (2024, June 19). World’s top AI chatbots have no problem parroting Russian disinformation.  The Register. https://www.theregister.com/2024/06/19/ai_chatbots_disinformation/

Kommentarer