- Hämta länk
- X
- E-post
- Andra appar
På den senaste tiden har jag snubblat på olika tolkningar av sanning och verklighetsperspektiv när det gäller hur vi ser på olika samhällsfenomen/problem. Religion/politik/ekonomi/kriminalitet är laddade frågor där vi har olika perspektiv. Det är så lätt att tro att gympavännen som du brukar hänga med tänker i samma banor som du - ända tills ni råkar hamna i en diskussion kring de där laddade ämnena.
Vad är sanning och vad är verklighet?
Den danskiranske filmaren Ali Abbasi intervjuades i DN om sin film om Trump ”The apprentice” Han lyfter fram hur vårt samhälle har förändrats under decennierna. Han menar att det förr fanns en dikotomi som började krackelera redan på 70-talet, främst mediemässigt då begreppet "sanning" började ifrågasättas. Verklighetens olika skikt började diskuteras. Denna brutna "verklighet" är Trumps retorik ett exempel på. . "Fabricera din egen verklighet. Verkligheten är ju elastisk. Sanningen subjektiv."
Just det här med subjektiviteten av verkligheten har under veckans olika diskussionsmöten gjort att jag förstått betydelsen av att föra in detta perspektiv i våra MIK-lektioner. Inte ens de sannaste framställningarna av verkligheten kan återge den i dess helhet. Alltid finns det aspekter av verkligheten som förvrängs eller försummas.- Vad betraktas som en objektiv verklighet och vilka delar av verklighetsbegreppet omfattar subjektiva nivåer och subjektiva fakta?
- Människor har en naturlig tendens att snabbt dra slutsatser baserat på begränsad information.
- Vår perception är ofta färgad av våra egna åsikter och förutfattade meningar.
- Vi har också en tendens att generalisera och tro på det vi läser online, ofta utan att ifrågasätta dess giltighet.
Kommentarer
Skicka en kommentar