Digitala bilder - den stora leksakslådan

Önska dina lärare en god jul

 Så här i juletid kanske du vill göra ett snyggt presentationsblad och önska dina lärare god jul och ett fortsatt gott samarbete nästa termin ... kanske med vidare hänvisning till din skolbibliotekssida där du lämpligt stoppat in en mängd julläsningsboktips på härliga barn- och ungdomsböcker....

Är du som jag - ingen fena på att göra layout snyggt och flådigt - så gör du som jag: lutar dig mot redan färdiga mallar... vilket jag använder mig av i alla program jag gör presentationer i. Får jag bara lite stöd i form av färgkombinationer och typsnitt så kan jag alltid trixa mig fram till något som blir personligt.

PC för alla kommer ofta med bra tips inom många områden. I en artikel ges råd om hur man jobbar med Microsofts Publisher - ett verktyg som jag använt väldigt mycket förr till att göra olika nyhetsbrev att skicka ut till "mina" lärare. 

Börja med att välja en mall. Välj "Fler mallar". För att hitta t ex mallar för nyhetsbrev behöver du söka på "nyhetsbrev". För att skriva ut något juligt kan du söka på "jul". Där hittade jag en fin mall med en snögubbe som kan användas som underlag för ett trevligt julbrev. Jag testade också att byta ut snögubben mot en bild från Pixabay. 


Inget mästerverk - men duger gott. Det behöver inte vara så märkvärdigt :-)

När jag nu testade Publisher ser jag att verktyget inte de smidigheter som t ex Canva eller Adobe Express. Men istället har Publisher djupare funktioner som är väl värda att prova.

Ta ett kik på artikeln och testa sedan själv.


Appel, M. (2021). Designa snygga dokument med Microsoft Publisher i Office-paketet. [online] PC för Alla. Available at: https://pcforalla.idg.se/2.1054/1.756013/microsoft-publisher-guide [Accessed 5 Dec. 2021].

‌Photo by  Larisa Koshkina från Pixabay 

Kommentarer