I upphovsrättens träskmarker

Usa nedrustar skolbibliotek

 

Jag har tagit del av en intressant artikel i SLJ - School Libraries Journal kring nedmontering av skolbiblioteksverksamheten i landet. 

USA har tidigare legat i framkant när det gäller skolbibliotekssituationen både när det gäller kvalitet och kvantitet. I Sverige har vi länge legat efter men förhoppningsvis så är vi på väg att öka antalet skolbibliotekarier på våra skolor. Men trenden i USA är att man nu river ner det fina system man haft under så många år. 

En forskningsrapport, av välkända skolbiblioteksforskaren Keith Curry Lance tillsammans med Debra E. Kachel presenterad i juli 2021 - School Librarian Investigation—Decline or Evolution? (SLIDE), fann att 20 procent av heltidstjänsterna som skolbibliotekarier i USA minskades mellan 2010 och 2019. En trend som är mest märkbar i stora stadsområden och små landsbygdssamhällen.



När skolbibliotekarierna sett sina jobb hotade kämpar de för att nå ut och sprida budskapet om vikten av sitt arbete och vad som går förlorat när de ersätts med stödpersonal och/eller underkvalificerad arbetskraft. För många amerikanska skolbibliotekarier blir det som ett andra jobb att engagera sig i samtal och på sociala medier, bekämpa hot mot biblioteksfinansiering och tjänster för att hejda strömmen av skoldistrikt som fasar ut bibliotekarier över hela landet.

New York City Public Schools (NYCPS), upplever däremot en boom för att anställa skolbibliotekarier. Detta efter stor påverkanskampanj, med stöd från New York City School Librarians' Association (NYCSLA).

Men fortfarande finns det mycket att göra.  Av de 1 700 offentliga skolorna i New York City, är det bara 600 som har en skolbibliotekarie. Det finns statliga direktiv som kräver  en bibliotekarie i varje grund- och gymnasieskola, men man har inte nått dit. Det är en föreskrift från staten men det är en ofinansierad föreskrift. Men också att det finns inbakat stereotypiska föreställningar och missuppfattningar om vad bibliotekarier gör som orsakar denna brist på skolbibliotekarier i staden. Det behövs upplysning och marknadsföring om vad en skolbibliotekarie gör menar Angela Laverde, tidigare president i NYCLSA

I delstaten New York krävs att bibliotekarier är certifierade lärare. Men då de flesta bibliotekarier inte arbetar i ett klassrum är deras roller som pedagoger mindre självklara och synliga  -  till nackdel när skolledningen ska fördela sin budget. Vilket blir till en nedåtgående spiral med anställning av okvalificerad arbetskraft som till slut gör att skolbiblioteksverksamheten förvandlas till klassrumsbibliotek. SLIDE studien visade också på att om bibliotekarierna går förlorade så återställs de sedan sällan. Enligt rapporten hade under 2015–16 3 560 distrikt i hela landet (28 procent) tagit bort alla skolbibliotekarier. Nio av tio av dessa distrikt utan bibliotekarier hade inte återinfört dem 2018–2019. När väl budgetposten tagits bort från budgeten, kan det vara svårt att motivera att lämna tillbaka den.  Skolorganisationen är stor och hungrig och har många andra behov. 


Hinton, M. (2021). School Libraries 2021: Advocacy is a Necessary Part of the Job for School Librarians. [online] School Library Journal. Available at: https://www.slj.com/?detailStory=school-libraries-2021-advocacy-is-necessary-part-of-the-job-for-school-librarians [Accessed 28 Nov. 2021].

LÄS MER i denna intressanta sammanställning

‌Lance, K.C. and Kachel, D.E. (2018). Perspectives – SLIDE. [online] Libslide.org. Available at: https://libslide.org/publications/perspectives/ [Accessed 28 Nov. 2021].



Kommentarer