What is AI - kort introduktion för eleverna

Föräldrar och politiker som moraliska väktare för skolbibliotekets mediabestånd



Vi brukar ta efter USA på många sätt. Det som de gör och har "over there" kommer snart till oss - även om det tar lite tid. Censur av bibliotekens mediebestånd är främmande för oss - men är tyvärr en verklighet för många bibliotek i USA.

 I en artikel på Vice berättas det om att det blir allt vanligare med starkare och höjda röster från föräldrar och politiker om böcker som inte får finnas i skolbibliotekens samlingar. Föräldrar organiserar sig i grupper och protesterar mot böcker om HBTQ och ämnen kring ras. Föräldrar som tar strid för att dottern kommer hem med en bok som ifrågasätter blind tro i ett fundamentalistiskt kristet hushåll. Föräldrar som hotar med stämningar och som dyker upp på skolstyrelsemöten och klagar på mediebeståndet på skolbiblioteket. Ett skoldistrikt i Oklahoma tog bort 3 000 böcker - övervägande manga -  efter att en arg förälder klagat över pornografi. Skoldistriktet införde då också en ny policy att varje sida i varje grafisk roman i biblioteket ska granskas för "potential material involving sexually explicit content and extreme vulgarity"

Eleven Elizabeth Donnely berättade, vid Owassos skolstyrelsemöte 14 november, om sina upplevelser och tankar kring borttagandet av hennes älskade mangaböcker från hyllorna på hennes skolbibliotek. Se och lyssna på detta tänkvärda och starka tal!

Video 

Kanske är dessa frågor något som vi skolbibliotekarier också snart får kämpa med...


______


Woodcock, C. (2022, November 23). It Only Takes One Parent to Get All The Graphic Novels Removed From a School Library. Vice.com. https://www.vice.com/en/article/g5vnqb/it-only-takes-one-parent-to-get-all-the-graphic-novels-removed-from-a-school-library

Owasso Public Schools. (2022). Board of Education Meeting - November 14, 2022 [YouTube Video].  https://www.youtube.com/watch?v=FonTZkp12Mk&t=2069s

Photo by Freddy Kearney on Unsplash

Kommentarer