Den svåra konsten att lära om

Hämta inspirationsexempel om vaccindesinformation


Ständigt kommer nya braskande rubriker i sociala medier. Sensationella inlägg som snabbt sprids.Tokigheterna kring covidvaccineringarna fortsätter att sprida sig i sociala medier. Som väl är så finns det folk som har koll och som tar fram eländet i ljuset. Källkritikbyrån berättar om hur svenskt barnafödande tas upp i vaccindesinformationen just nu. 

Det är intressant det här med hur ett inlägg kommer till och sedan sprids med en oerhörd kraft världen över. Tänk bara på desinformationen kring coronavaccinationerna som sades innehålla chip på uppdrag av Bill Gates! En desinformation som byggde förvanskning av ett uttalande från Bill Gates och som enligt The Verge började spridas av en stridslysten pastor från Florida, Adam Fannin. En pastor som redan var anti Gates och som anammade en mångårig konspirationsteori kring Gates som sades genom sin verksamhet försöka avfolka jorden. Konspirationsteorin med chipvaccineringarna muterade och spreds med rasande hastighet världen över.

 Källkritikbyrån har också en bra översikt över exempel på vaccindesinformation som cirkulerat. En härlig samling att ta fram och belysa tillsammans med eleverna och diskutera varför vi så lätt köper de där braskande rubrikerna och inläggen. Så dyk ner i Här är sanningen bakom uttrycken i vaccindebatten och välj några exempel.


Sriskandarajah, I. (2021, June 5). Where did the covid microchip vaccine conspiracy theory come from? The Verge. https://www.theverge.com/22516823/covid-vaccine-microchip-conspiracy-theory-explained-reddit


Image by PBarlowArt from Pixabay 

Kommentarer