Glad påsk!

Skrivandets betydelse för ämnesinlärning


Lär sig eleverna mer inom ett ämne genom att skriva? Skolforskningsinstitutet har sammanfattat en forskningsöversikt som undersöker om elever lär sig mer i ett ämne när de skriver om ämnesinnehållet - än om de inte skriver eller skriver i mindre omfattning. 

Forskningsöversikten - Att lära genom att skriva – effekter på elevers ämneskunskaper i NO, SO och matematikhar tittat på studier som gjorts inom SO, NO och matematik och forskarna undersöker skrivande som används i syfte att främja elevers ämneskunskaper, inte skrivande i allmänhet.

Forskarna konstaterar i översikten att skrivande förbättrar lärandet av ett ämnesinnehåll i alla tre ämnena - Men under förutsättning att det passar rätt åldersgrupp och att det tillämpas på ett lämpligt sätt. 

Elever kan jobba med skrivande på flera olika sätt för att förbättra sina ämneskunskaper. De kan t ex skriva texter som innebär reflektion, analys och tolkning genom argumenterande eller informativa texter. 

Forskarna menar att det är viktigt att målet för lärandet synliggörs och att skrivaktiviteten är kopplat till målet och att det är införstått av eleverna. Eleverna måste få tydliga instruktioner om hur uppgiften ska genomföras. För att ett lärande av ämnesinnehåll ska öka är det således viktigt hur skrivuppgiften är utformad och det spelar roll vilken typ av texter eleverna förväntas skriva och varför. 

Uppgifter som leder till reflektion över vad man vill veta mer om - eller som leder till att eleven formulerar egen förståelse av något - leder i högre grad till lärande än uppgifter som inte innehåller sådan reflektion. 

Dessa viktiga slutsatser som undersökningen ger är något som också vi skolbibliotekarier kan ta med oss i vår handledning och undervisning med eleverna.

_________

Skolforskningsinstitutet sammanfattning och tolkning bygger på Graham, S., Kiuhara, S. A., & MacKay, M. (2020). The Effects of Writing on Learning in Science, Social Studies, and Mathematics: A Meta­Analysis. Review of Educational Research, 90(2), s. 179–226.


Skolforskningsinstitutet är en statlig myndighet som verkar för att undervisning i förskola och skola ska bedrivas på vetenskaplig grund.

  
Skolforskningsinstitutet. (2022). Att lära genom att skriva. Skolforskningsinstitutet. https://www.skolfi.se/aktuellt/att-lara-genom-att-skriva/

 PDF-fil: https://www.skolfi.se/wp-content/uploads/2022/09/Att-lara-genom-att-skriva.pdf


Image by Markus Spiske from Pixabay 

Kommentarer