What is AI - kort introduktion för eleverna

Källvärdering - konsten att ignorera

 


Så mycket jag har lärt mig av Mathias Cederholms omvärldsspaning på Källkritik, fake news och faktagranskning. En omvärldsbevakning som spänner över och fördjupar så mycket inom  ämnesområdet.

Ett inlägg som jag stannade vid, handlade om utvidgning av begreppstolkning kring digital kompetens. Mathias refererar till en artikel i Current Directions in Psychological Science (se nedan).

Artikeln börjar med att rita upp bilden hur vi i den digitala världen alla bläddrar och bläddrar frenetiskt igenom våra sociala medier i en aldrig sinande ström av olika typer av meddelande frammatade av algoritmer som är utformade för att få oss till att vara ständigt närvarande på olika plattformar så att fler annonser kan exponeras över oss. En värld som genom spridningen av konspirationsteorier och falsk information till slut får oss att tvivla på existensen av "sanning" eller en delad verklighet. 

Författarna till forskningsartikeln, menar att vi slösar bort alldeles för mycket tid och ansträngning på att använda ett kritiskt tänkande på information som egentligen borde ignorerats från början men som då ändå fångat oss och dragit ner oss i uppmärksamhetsträsket. 

Författarna menar att vi i digital kompetens också ska lära oss att ignorera. Artikelförfattarna föreslår att kritiskt ignorerande strategier - som en del av färdigheter för informationshantering - bör ingå i skolans läroplaner. Samtidigt som eleverna lär sig kritiskt tänkande ska de genomtänkt och strategiskt fördela sina uppmärksamhetsresurser online. Digital kompetens ska alltså omfatta kompetensen att kritiskt ignorera, d v s välja v a d  man ska ignorera och då lära sig stå emot bristande kvalitet och vilseledande men kognitivt attraktiv information.

Min tanke: Bra på pappret och i den bästa av världar. Men hur genomförbart är det med tanke på hur våra hjärnor fungerar med alla sina tillkortakommande? Jag skrev ett inlägg för ett par år sedan om hur känslorna styr oss och hur våra hjärnor så fiffigt hittar på sätt att få oss att vika av från den rätta vägen. Man kan också fundera på över sorteringsfunktionen i sig..... 


Kozyreva, A., Wineburg, S., Lewandowsky, S., & Hertwig, R. (2022). Critical Ignoring as a Core Competence for Digital Citizens. Current Directions in Psychological Science, 0(0). https://doi.org/10.1177/09637214221121570


Image by Richard Duijnstee from Pixabay 


Kommentarer