En förändring av bloggrutinen

Informationskrig och luriga bilder

 

Bild länkad från  "Desinformationskriget".


I slutet av maj släppte P3:s programserie "Dystopia" ett avsnitt med titeln "Desinformationskriget". Detta avsnitt fungerar som en utmärkt introduktion till pågående informationskrig och tar upp allt från desinformation i svenska Facebookgrupper till trollfabriker och internationella påverkanskampanjer. Programmet förklarar grundläggande begrepp, ger aktuella exempel och intervjuar experter om de olika aspekterna av desinformation. 


Extra bonus är att programmet inkluderar en källförteckning, där vi som lyssnare kan fördjupa våra kunskaper genom att utforska ytterligare resurser. Programmet ger också historiska tillbakablickar från desinformationens utveckling under kalla kriget och dess kopplingar till olika underrättelsetjänster. En utveckling som idag främst handlar om kampanjer att påverka demokratiska val och styra opinionsbildningen i olika länder genom aktiv påverkan och strategiska berättelser.


UR har också mycket att bjuda på! T ex Bildbevis i serien Bildbang. Riktat mot låg- och mellanstadiet. I avsnitt 4 tar man upp hur lätt det är att luras av bilder.

Missa inte att ta del av handledningen som finns till avsnittet. Där hittar du bra exempel på hur man kan jobba praktiskt med eleverna.

--------

Sveriges Radio. (2023, May 26). Desinformationskriget. Sverigesradio.se; Sveriges Radio. https://sverigesradio.se/avsnitt/desinformationskriget?utm_source=fojo+nyhetsbrev&utm_campaign=422c5e1bb6-email_campaign_2020_04_16_01_32_copy_01&utm_medium=email&utm_term=0_2d8d9fda48-422c5e1bb6-480223440

UR. (2023). Bildbang : Bildbevis! Urplay.se. https://urplay.se/program/210302-bildbang-bildbevis

Kommentarer