Digitala bilder - den stora leksakslådan

Förstärk din video med animerade inslag


Här på bloggen har presenterats en del inlägg kring just det här att göra korta presentationsbildspel som små videos. Mycket är nu förändrat tack vare AI:s stora genomslagskraft i de olika desingverktygen. Har städat lite bland blogginläggen då användandet av de verktyg jag tidigare jobbat med, har blivit så förändrade. Både Canva och Adobe Express har nu vässat sina verktyg och det är svårt att känna igen sig i det nya. Möjligheterna har blivit så många fler - men också svårigheterna. Ju färre möjligheter - desto lättare att intuitivt använda tekniken.

Men skam den som ger sig. 

Jag har kastat mig in i det här nya .... och många gånger förbannat det som ska verka lätt men som genom alla variationer blir svårt. Tilläggas bör att jag föredrar datorn framför mobilen när jag ska framställa publiceringsmaterial. Det är ju en smaksak. Men för mig är det lättare att skriva text på datorn och jag får bättre överblick.

När du ska jobba i Canva för att göra en videopresentation tänk på att skapa rörelse i presentationen genom olika händelser. Variera det som händer i rutan. Snurra, vrid .... Jag är inte annars så mycket för att det rör sig .... Men när det gäller att göra en kort video tycker jag det passar in och ger uppspelningen lite mer liv. 

Klicka på Animering högst upp till vänster. Där dyker olika animeringssmöjligheter upp. Du kan välja att animera sidor, enskilda objekt, bilder och texter. 

Markera det du vill animera. Prova dig fram! Lek! 

Du kan alltid ändra dina animeringar när det gäller hastighet och stil. Du kan också välja hur länge ett element ska vara synligt. Högerklicka och välj Visa tid

Det nya för mig har varit att behöva tänka på de olika spåren som man lägger in. Det vill säga att animeringsspår och ljudspår ligger som fält längst ner.


Längst ner ser du de olika slides du har. Dra i hörnen så ändras tiden. 


Canvas Elementarkiv, som du hittar i menyn till vänster, är välfyllt med olika bilder - en del behöver man ha Pro abonnemang till (vilket du som jobbar i skolan har gratis tillgång till!).

Canva har ju många mallar men prova också att välja alternativet Layouter istället och släpp lite på att bli alltför styrd av de mallar Canva erbjuder.

Här är det försök jag gjorde nu senast med Canva.


Lycka till!


Kommentarer