What is AI - kort introduktion för eleverna

Är du kär i din chatrobot?


Hur kommer våra unga påverkas av sina relationer med konversationsrobotarna?

Vi känner väl till hur sociala medieplattformar kan manipulera oss. De formar våra uppfattningar genom det sätt som algoritmerna väljer att visa.

Och nu! Vi utvecklar relationer till våra chatbottar! Ju mer vi använder dem desto mer förenade blir vi med dem. Vi ser dem som nära vänner och kanske t o m blir vi förälskade i vår artificiella varelse. 

Vi människor är sociala varelser som gärna lägger mänskliga aspekter inte bara på djur utan även på döda föremål. Vi har en förkärlek att knyta an till föremål och i synnerhet om de dessutom har mänskliga drag. Jag minns dockor som jag gjorde under min skoltid vilken betydelse de fick. De var inte bara föremål. De var inte bara tyg och diverse stoppningsmaterial. De hade en själ med en närhetskoppling till mig. 

Jag är själv en av de där som talar artigt med min ChatGPT. Även om det är pinsamt att sitta där och tilltala med du till en massa programkod:-)

Vad blir konsekvenserna av detta när vi öppnar våra själar och hjärtan till dessa våra artificiella vänner? Vi överlämnar oss med vårt inre till onlineplattformar som vi inte har någon som helst kontroll över. Allt sedan lagrat i det stora Molnet. Vi delar redan nu så mycket med av oss själva online. Chatbottarna ger oss en falsk trygghet om ett nära samtal mellan två parter.

Replika vänder sig till de unga. Jag vet inte hur populär den är, men jag gissar att det i fortsättningen kommer att blomma upp en hel mängd olika varianter av chatbottar som kommer att vända sig specifikt till våra barn och unga. Som i samtal med sina artificiella "kompisar" vänder ut och in på sitt tankeliv.

Än så länge är de där kompisarna instoppade i våra telefoner och datorer, men snart har vi dem gående runt i våra vardagsrum. En liten söt robot brukar servera mig när jag beställer mat på flygplatsen i Malaga. Hur lätt vore det inte att lätta sitt hjärta till den där när man sitter i sin ensamhet:-)

Och snart har vi robothundarna här! Vill du ha en hund men vill slippa alla hundhår, rastningar och veterinärkostnader? Men ändå få dina kärleksfulla blickar och ett härligt sällskap? Robotarna våra nya husdjur

.... och så naturligtvis Ameca.

AI robotarna är inte längre bara science fiction - de är här! 


Kommentarer