"Jag skojar ju bara" - Politisk kommunikation i förklädnad

Den svåra konsten att lära om


Artikeln Så skapar du djupare dialoger med Chattbotar av Danny Stacey ges 5 praktiska tips i att föra mer djuplodande och relevanta samtal med AI-chatbotar som jag sammanfattat enligt nedan:

1. Var tydlig men öppen när du startar konversationen. Ge chatboten ledtrådar om vad du är intresserad av utan att låsa dig vid ett enda svar.

2. Fråga vidare när du får ett svar som väcker mer nyfikenhet. Ställ följdfrågor för att gräva djupare.

3. Bygg vidare på svaren! Dela med dig av dina tankar och ge feedback till chatboten. Ge mer detaljer.  Om ett svar verkar konstigt, be om förtydligande. Det hjälper chatboten förstå dig bättre.

4. Ifrågasätt och utmana chatbotens svar. Undvik att bara acceptera allt den säger.

5. Utforska och ha kul! 

Stacey utmanar oss dessutom att försöka att upprätthålla en konversation med AI:n i tio minuter - utan att byta ämne! 

Att tänka annorlunda är svårt. Vanans makt är stor. Själv har jag jättesvårt att släppa det inlärda från Bibliotekshögskolan då man på den gamla goda tiden lärde sig hur viktigt det var att hitta absolut rätt sökord. Då man fick dyka ner i tesaurernas djupa gömmor för att verkligen kunna borra ner sig med olika varianter av begreppet man sökte omkring. Tesaurer .... ett för mig då okänt begrepp som jag mer förknippade med något slags forntida djur:-)

Exaktheten och förbudet att flumma ut i en massa onödiga ord sitter djupt förankrat hos mig. Så hur lär man sig av med det där och låter munlädret fladdra när man ska prata med sin chatbot? Själv blir jag fåordig och känner mig t o m oartig om jag gör som Danny skriver om i tredje punkten ovan: att  kräva mer och bättre svar av AI:n :-)  LÄS  artikeln!

Så ta kontakt med en AI och börja snacka med den! Här har du några förslag.

__________

Stacey, D. (2024). Så skapar du djupare dialoger med chattbotar. Eduai.se. https://www.eduai.se/2024/03/16/sa-skapar-du-djupare-dialoger-med-chattbotar/

Kommentarer