Den svåra konsten att lära om

Hur används digitala verktyg i slöjden?


Hur används IKT i slöjden ... är rubriken på ett examensarbete från Linköpings universitet av Jeanette Andersson och Päivi Meriläinen. Har själv blivit imponerad över slöjdlärares webbsidor som jag snubblat över på nätet. Över hur lockande dessa slöjdlärare synliggör lärandet. Informativa digitala berättelser med instruktioner av arbetsprocesser från både lärare och elever. Inspirerande insatser för att aktivera eleverna som läranderesurs för varandra. Digital delaktighet när det är som bäst!

Inom de estetiska ämnena finns det många sätt att engagera dina lärare till samarbete med dig som skolbibliotekarie kring digital kompetens. Det som jag alltid tyckt varit spännande i samarbete med lärare som vågat ta steget att prova - trots att de var väldigt ovana att jobba med digitala verktyg - är inställningen som också framgår i uppsatsen: ”Blir det helt galet, finns det väl alltid någon att fråga, och som kan rädda en!”  En inställning som jag tutat i "mina" lärare :-)

Har du slöjdlärare på din skola som kanske skulle bli glada över lite inspiration? Berätta om uppsatsen och tipsa om lite verktyg som ni skulle kunna jobba tillsammans med.

.... längre fram i veckan kommer jag att presentera ett bildspel med tips kring digitala verktyg i presentationer inom de estetiska ämnena. Så håll koll :-)


Läs gärna uppsatsen och ta del av Andersson, J., & Meriläinen, P. (2015). Hur används IKT i slöjden? : Hur kan IKT vävas ihop med didaktik och pedagogik i slöjd? (Dissertation). Hämtad 2019-05-27 från https://liu.se/ikk/examensarbete/examensarbeten-for-liu-e-press/1.639243/jeanette-andersson-pivi-merilinen_1.pdf

Kommentarer