Den svåra konsten att lära om

Insamling och spridning av dina data - video


Pratar du om AI med dina elever? Hur undervisar du om AI? Vad vet du och dina elever om hur AI styr vår vardag?


DuckDuckGo (som också tillhandahåller egen sökmotor) illustrerar i en kort video den bubbla Google och Facebook stänger in oss i - med hjälp av AI.


De flesta av oss är lyckligt ovetande och oförsiktiga om vad vi gör på nätet. Vi tänker inte ens på att vi är där ute - online - på den gemensamma arenan. Vi gillar att dela med oss, skicka meddelande och visa hur vi har det. Vi tänker inte på att vi hela tiden knuffas omkring i olika riktningar. Övervakas och sorteras in i små - för oss osynliga - informationsbubblor.

DuckDuckGo:s videon visar på ett tydligt sätt hur vi puttas fram av AI:s små försynta knuffar. AI föreslår alltmer. Leder oss i olika förutbestämda riktningar. Även om vi tror att vi kan göra val - så är det en illusion.  Vi väljer inom dessa bubblor. De bestämmer det redan åt oss.  Algoritmerna föreslår alternativ som vi tvingas välja.

Vi står också på tröskeln till en verklighet där AI genererar egna program. Där de skapar sina egna algoritmer. Gör egna val utan mänsklig inblandning.

AGI (Artificiell General Intelligence) som förväntas ha förmågan att tänka abstrakt, resonera och lösa problem.... Utvecklandet av AGI förväntas i sin tur leda över till ASI - Artificial Super Inteligence - som kommer att vara miljarder smartare än människor.

Kan inte låta bli att undra över hur länge och hur långt dessa maktcentra ska få gå - innan vi sätter stopp för vår integritet? Kommer vi någonsin ha en chans att säga stopp?



AI = Artificiell Intelligens

Bild av tsmr från Pixabay

Kommentarer