Den svåra konsten att lära om

Fånga uppmärksamheten med posters


Jag älskar att göra olika posters för att väcka uppmärksamhet till biblioteksverksamheten. Det kan vara information, utlysning av tävlingar, läslustaffischer .... ja, användingsområdena är många.

Eftersom jag inte är så bra på det själv så åker jag snålskjuts på posters som andra redan gjort, d v s använder programmens mallar (templates). 

Det finns ett flertal olika program att göra posters med. Gratisprogram som du kan jobba med antingen på din dator eller på din telefon med en app. På en del behöver du skapa ett konto för att logga in även om det hela är gratis. Jag använder mig alltid av en speciell gmail-adress till alla de webbsidor som jag är ute och "leker" med. Den e-posten har jag bara till det och inte till något annat.

T ex
Canva (min favorit)
Adobe Express

Du väljer en "Template" dvs en av mallarna som du tycker passar dig bäst när det gäller layout. Bild och text kan du alltid ändra sedan. Du kan också infoga egna bilder.

När du valt din mall klickar du på mallen i de olika fälten för text respektive form/bild. Oftast finns menyer till höger eller vänster om mallen du jobbar med.

Prova!

Ovanstående lilla poster testade jag att göra alldeles nyss med hjälp av Canva - inget mästerverk - men roligt att leka!

De första 10 gångerna går det inte bra - men sen börjar du få något som du eventuellt kan tänka dig att ladda ner och skriva ut eller lägga ut online.

Vill du sedan skriva ut riktigt stort så kan du använda BlockPoster. Där väljer du hur stort du vill! Bladen skrivs ut i A4 - Du klistrar ihop och gör en megaaffisch!

.... och vill du att jag ska visa lite mer detaljerat hur man gör? Bara hör av dig!



Kommentarer