Glad påsk!

MIK - inte bara konsument utan också producent



Tänk om alla kommuner kunde göra en sådan tydlig markering för skolbibliotekens roll i skolan.... Stockholms stads skolbiblioteksplan visar vägen! Snyggt och tydligt presenterat.

Hoppas att man nu vid uppdateringen 2020 utökar MIK delens text:  "vägleder elever och pedagoger i informationssökning, sök- och källkritik" med ett producentperspektiv. Idag är det inte  endast viktigt att kunna ta till sig information utan även att själv kunna producera och distribuera information på ett effektivt, informativt och tilltalande sätt. En färdighet som vi också måste ge våra elever för att de ska kunna fungera fullt ut i det digitala samhället av idag.

Att vi som skolbibliotekarier ska vara aktiva i handledning av denna färdighet kan säkert upplevas ovant och osäkert av flera av oss. Vår roll som informationsspecialist har förändrats under åren som gått. Från att ha mycket fokus som referensbibliotekarier som kunde trolla fram alla svaren har vår uppgift blivit alltmer handledande. Vi har alltid varit duktiga detektiver och kunnat spåra upp information på bästa sätt. Som informationsspecialister idag handleder och undervisar vi i MIK - och då är förmågan att delta som producentaktör också en viktig del - tillsammans med verktygen som rör granskningen och sökningen av informationen.


Bild av Zbigniew Matras från Pixabay

Kommentarer