När samvetet krockar med kreativiteten

Kvalitetsarbete - Inledning



Är du just nu på gång med att skriva din årliga skolbiblioteksrapport som du ska lämna till din rektor?

I början av min skolbibliotekskarriär var jag noga med att rapportera till mina rektorer om skolbiblioteksverksamhetens hälsotillstånd i slutet av varje termin. Men i takt med att jag fick nya rektorer som inte hade skolbiblioteksfokus omprioriterade jag - vilket naturligtvis var fel. Jag skulle istället med förnyad energi försökt göra presentationerna av verksamhetsrapporterna tydliga, lättlästa och intressanta.

Egentligen brinner jag även för det här  - och skulle vilja råda alla skolbibliotekarier att lägga ner kraft och möda på att på olika sätt arbeta med sitt kvalitetsarbete. För att utvecklas och kunna öka kvaliteten är det nödvändigt med utvärdering och reflektion - både kring det som varit och det som komma skall.

Vad vill jag med verksamheten? Vilka krav ställer kurs-  och läroplan? Vilka förväntningar ställer samhället? Vilka förväntningar ställer jag själv?

Var befinner vi oss?

Vad behöver jag för att komma dit?

... och kolla efterhand igen hela processen .... för att slutligen göra en helhetsbedömning av förloppet ....

Hur blev det?

... och sedan börja om och om igen...... 

Skolverket ger guidning i kvalitetsarbetet









Det finns så många roliga sätt att redovisa på ... inte behöver det vara torrt och tråkigt inte. Med hjälp av bild och film kan vilken tråkig rapport som helst göras lockande...

Tänk också på att inte bara ge utlåningsstatistik utan tänk igenom all din verksamhet - i synnerhet all samverkan med dina lärare.

Kathryn Rooths Lewis skriver på bloggen i Knowledge Quest om hur man kan tänka för att få med det där kvalitativa man gör.





Kathryn Roots Lewis (2019). Channeling Your Inner School Librarian Superhero through Annual Reports | Knowledge Quest. [online] Aasl.org. Available at: https://knowledgequest.aasl.org/channeling-your-inner-school-librarian-superhero-through-annual-reports/ [Accessed 6 May 2020].

Kommentarer