AI rättvis i skolan - del 2

Lekfullhet som inslag i MIK



Kunskap behöver inte läras in på ett tråkigt sätt. Att leka in färdigheten kan göras på ett flertal olika sätt. I IFLA:s julinummer beskrivs hur ett lekfullt förhållningssätt - både för vuxna och yngre - kan användas vid inlärning av informationsfärdighet. Lekfullhet och kreativitet hör intimt samman. Att ge en öppen och experimenterande ingång som suddar ut rädslan av att misslyckas. Kreativitet är en grundsten både i undervisningen och i arbetslivet.

Jag har under mina år som skolbibliotekarie alltid försökt ta till fantasin och lite lek i mina handledningar tillsammans med eleverna. Böckerna jag skrev för många år sedan omfattade praktiska övningar där leken och fantasin var viktig.  När jag träffade mina elever lyfte jag ofta fram det imaginära och tog oss in i ett "nu-låtsas-vi-värld" som gjorde att vi kunde släppa på tråkigheten. I undervisningen kring informationshantering är det bra att hitta lekfulla metoder. I leken gäller andra regler, där kan vi prova och testa oss fram. Leken ger lärandet en lekfull ram.

Walsh, Andrew (2020). Playful learning for information literacy development.  I F L A. International Federation of Library Associations and Institutions 2020, Vol. 46(2) 143–150. 

https://www.ifla.org/files/assets/hq/publications/ifla-journal/ifla-journal-46-2_2020.pdf [Accessed 2 Aug. 2020].


Bild av tookapic från Pixabay 




Kommentarer