Den svåra konsten att lära om

Att trycka på gillaknappen - eller inte


"Sju av tio önskar sig mer feedback på jobbet" (ManpowerGroup 2019).Vi vill alla bli bekräftade. 

Eller vill vi inte det? Visst är det väl så att vi vill få en ryggdunk då och då? Både på jobbet och när vi befinner oss ute på sociala medier.

Vi blir glada och får energi av att bli bekräftade. Feedback ger oss mening. Det ökar vårt fortsatta engagemang.

Eller ska man helt enkelt försöka ta tag i sitt bekräftelsebehov och förpassa det all världens behov?

Det sägs att vi svenskar är dåliga på att ge varandra feedback. Varför ger vi då så sällan feedback? Jag kollar runt på vänner och bekantas sociala medier-konton och finner nedslående resultat när det gäller hur många gillatummar och gillahjärtan de får i förhållande till hur många som följer dem.

Slokörat tittar jag också på mina resultat. Inlägg som visats av många får som mest ett litet hjärta eller tumme upp - oftast av samma snälla person :-)

Och jag är ju själv likadan! Scrollar och scrollar - bara ibland trycker jag på den där gilla-knappen.

Jag hade en chef som var helt oförstående för att det skulle behövas en klapp på axeln hos medarbetarna. 

Är det så att vi är några som behöver mer bekräftelse än andra?

Jag har en väninna som ger järnet på jobbet. Ambitiös, påhittig, engagerad, kreativ, drivande .... listan kan göras lång. Men hon får ingen "credit". Hon saknar den där klappen i ryggen av chef och medarbetare som någon gång säger att "det där gjorde du bra". 

Jag kollade också på statistik på en podd som har många lyssnare. I genomsnitt 400 lyssnare på varje avsnitt. Hur många gillar med den där gilla knappen? En till fyra var det vanliga.... 

Gillaknappen på gott och ont. Finns den så vill man ha många gillanden. Finns den inte så faller meddelandet tyst ut i cyperspace och inget eko hörs. Ingen respons över hur det som skrevs föll ut. Fast å andra sidan det är ju ändå så få som orkar trycka på den där knappen... 

Många tittar. Det räcker om du går till ditt eget Facebook konto och kikar på hur många som tittat - men så få som tryckt på den där knappen eller skrivit någon kommentar.

Blir det för mycket för oss att trycka på alla gillaknapparna då vi läser så mångas inlägg? Hur många inlägg läser vi inte var dag?.... Vilka väljer vi då att gilla?.... för vi kan ju inte gilla alla....

Är gillaknappen för pretentiös? Blir det för märkvärdigt att klicka på den där knappen? Är det att sticka ut det där med att gilla? Eftersom det är så få som gillar i relation till de som läser så syns det ju om man t ex  klickar på det där gillahjärtat på Twitter.

Är det kanske en åldersgrej? Ungdomar ger fler likes än de äldre?

Vi leker ett slags parallellek på sociala medier. Var och en sitter i sin hörna i den digitala sfären och pratar lite för sig själv. "Sociala medier, den där lilla självupptagenhetsmaskinen, den enklaste metod vi någonsin haft för att placera oss själva på fåfängans piedestal, är också den mekanism som är bäst på att bryta sönder oss." Citat från boken Det här är inte propaganda av Peter Pomerantsev.

Vi lever i ett uppmärksamhetsamhälle där uppmärksamheten är betydelsefull.

Sociala medier skapar stress. I Maslows behovstrappa får det nog läggas till ett trappsteg: att bli bekräftad på sociala medier.

Man talar inte högt om att man vill ha bekräftelse inte heller på sociala medier. Man låtsas som om det inte spelar någon roll. 

Nu i dagarna presenterar Facebook möjligheten att dölja likes för Instagram- och Facebookanvändare. Så nu funkar det att dölja likes på både sina egna inlägg och på andras inlägg i sitt eget flöde. Det går fortfarande att se vilka som interagerat, men det kräver att man klickar sig vidare in i appen för att komma åt informationen.

Så nu får jag jobba lite mer och anstränga mig lite extra med det här bekräftelsebehovet....  

Jag bad fröken Google att hjälpa mig med begreppsförståelsen kring bekräftelse. Söker man på bekräftad på Google så får man upp en massa om bekräftad corona :-) Skriver jag bekräftas så blir det lite mer om synonymer och annat lite mer formellt. Bekräftelse blir nästan full pott. Bekräftelsebehov - då blir det helt enkelt något som man ska försöka bli av med. Usch, otrygghet och bristande självkänsla. Samtalsterapi....

Har beställt tid:-)


ManpowerGroup (2019). Sju av tio önskar sig mer feedback på jobbet – även negativ | ] Available at: https://via.tt.se/pressmeddelande/sju-av-tio-onskar-sig-mer-feedback-pa-jobbet-aven-negativ?publisherId=783398&releaseId=3266540 [Accessed 18 May 2021].

Kommentarer