Digitala bilder - den stora leksakslådan

Lär eleverna att inte klicka!


Bild av Tumisu från Pixabay 

Lär eleverna att inte klicka på okända länkar

Url-förkortare är bra att ha när man vill korta ner en lång webbadress för att sedan dela vidare. Men url-förkortade webbadresser kan också användas med skumma avsikter! 

Googlelänken till en presentation i ett tidigare inlägg här på bloggen har t ex en lång krånglig adress:


Vid omvandling via Bitly blir den så här hanterbart kort:
https://bit.ly/3tUmLIj

Men länken blir också väldigt anonym. Adressen säger inte mycket om ursprunget när den landar i våra brevlådor. Vad som helst kan dölja sig bakom den. Och vi vet alla hur viktigt det är att vi inte klickar på okända länkar...

Vi tar ett nytt exempel: Får du eller en elev följande länk i ett e-postmeddelande: https://bit.ly/3aEoNFc
... så säger det inte så mycket om innehållet. Att klicka kan få följder...

Men med att enkelt lägga till + efter den url-förkortade adressen får du klara besked om  originalwebbadressen - utan att behöva klicka på den. 



Om man använt TinyURL blir länken så här istället: 
https://tinyurl.com/2f84ane9

Bitly är tyvärr inte längre helt gratis - upptäckte jag. Jag nådde min limit när jag nu testade att korta ner länkar. Men det går ju lika bra med TinyURL. De andra url-förkortarna funkade tyvärr inte med plustecknet.

Det är viktigt att vi kontinuerligt lär elever - och lärare om säkerhet på nätet. Detta var ett exempel på hur ett enkelt tips kan göra skillnad.

Skapar du själv en adress med en url-förkortare - tänk på att en del leverantörers urllänkar inte har permanent hållbarhetstid.


Kommentarer