Den svåra konsten att lära om

Finns din skolbiblioteksingång med på skolans webbportal?






Nu har jag googlat runt för att titta efter hur vanligt det är att det på skolornas webbsidor finns en ingång till skolbiblioteket. Tyvärr finns det ofta inte ens en dörr in till skolbibliotek. Ibland  finns det en dörr - men dörren går inte att öppna utan det finns bara en skylt om öppettider och lite annan torr information. 

2021. Var finns allt det digitala utbud som ska finnas tillgängligt på ett skolbibliotek - när som, var som helst! Boktipsen? Handledningarna? Instruktionerna? Aktuell information? Pågående aktiviteter? Elevpresentationerna? o s v.

Finns din skolas bibliotekssida med som rubrikingång på skolans webbsidor?

Ingen annan än du som är skolbibliotekarie kommer att uppmärksamma att den inte finns med. Så uppmärksamma och se till att rubriken och ingången för skolbiblioteket hamnar på skolans förstasida bland de andra rubrikerna.... OCH att du har en verksamhet som bjuder på service även när den fysiska dörren är stängd.


Image by  photosforyou från Pixabay 

Kommentarer

  1. Klok spaning, men i mitt fall så bestäms innehållet på den sidan inte av mig, utan alla kommunens sidor ska se likadana ut, därav tråkigheten.
    Jag fick lägga till Instagramkontot, alltid något 🙂

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ninni. Så var det för mig också. Därför gjorde jag bloggar - precis som du gjort med Instagram. Vi hade en officiell skolbibliotekssida på skolans kommunala sida. Med den där nödvändiga informationen som hör till. Där fick jag dock lov att lägga in länk till bloggen som var utanför det officiella. Jag var då noga med att informera - både på bloggen och på den officiella skolbiblioteksidan - att det var jag ensam som ansvarade för bloggen. Det är väldigt olika hur kommunens it-snubbar och styrning ställer sig till det hela. Jag kan förstå att man vill ha enhetlighet och inte som det var i början av internets glada dagar då var och varannan satt och plitade hej vilt på kommunens officiella sidor med blinkande giffar och färglada sprallande typsnitt :-) Men att ha en port öppen ut - med en länk till det alltid öppna skolbiblioteket - där elever kan komma åt "sitt" skolbibliotek som både informations- och presentationsportal, tycker jag alla kommuner skulle värna om. Naturligtvis med stort ansvar för oss skolbibliotekarier. Tack för ditt inlägg! Förlåt för sent svar - är dålig på att kolla kommentarerna :-(

      Radera

Skicka en kommentar