"Jag skojar ju bara" - Politisk kommunikation i förklädnad

Digital delaktighet är också att dela sin kunskap

Som gammelstudent har jag i dagarna avslutat en av mina högskolekurser. Att studera på distans erbjuder och ger mig som bor på landet samma möjligheter till studier som den som bor mitt i universitetsstaden. Jag är djupt tacksam för denna möjlighet. Jag har lärt mig väldigt mycket både  ämnesspecifikt men också när det gäller digital delaktighet. 

Vår sista uppgift skulle presenteras i en PowerPoint online via ZoomZoom har jag använt vid ett flertal tillfällen men aldrig själv hållit ett föredrag och samtidigt visat ett presentationsbildspel. Zooms ingångssida gav mig snällt en ikon där man kan dela sin skärm och .... van som jag är att hoppa, med ALT+TAB, mellan olika öppna fönster på min skärm (har ofta väldigt många öppna:-) ) så tog det mig inte så lång tid att fatta hur jag skulle göra. 

MEN ... osäker och ovan behövde jag mina PP anteckningar som stöd för mitt anförande. Hur i hela friden skulle jag visa både bildspelet och själv kunna se mina anteckningar....?

Vad gör man då när man sitter i sin lilla stuga uppe på Söderåsen och inte har någon datornörd att fråga? 

Jo, spanar in på nätet om det finns någon snäll själ som generöst delar med sig av sitt eget lärande och kunskap.

Där ute sitter Åsa Kronkvist från Högskolan i Kristianstad och bjuder på precis den kunskap jag behövde! 

Steg för steg kan jag lära mig hur man gör. I lugn och ro. Backandes. Pausandes. Testandes. 

Så var jag i land! Problemet löst! Nema problemas.

När det sedan blev skarpt läge och det var dags att presentera min föreläsning kunde jag lugnt genomföra min föreläsning med mina anteckningar vid sidan och som bara jag såg. 


Digital delaktighet handlar inte bara om att vi själva lär oss utan också att vi själva delar med oss av vår kunskap. Åsa Kronkvist har via sina ypperliga presentationer lärt mig otroligt mycket. Högskolan i Kristianstad kunde mycket väl istället valt att hålla dessa presentationer inom högskolans stängda digitala väggar genom studentinloggning och lösen - men istället bjuder man generöst på lärandet utanför högskolans väggar till oss som sitter där ute på landsbygden som därmed utvecklas och blir mer digitalt delaktiga. 

Åsa öppnar vägar till lärande genom sin generösa Creative Commons-licens – attribution (återanvändning tillåten). Stort tack till både Åsa och till Bibliotek och högskolepedagogik, Högskolan Kristianstad


Åsa Kronkvist (2020). Zoom - Se dina anteckningar i PowerPoint (visa del av skärm)YouTube. Högskolan i Kristiantad. Available at: https://www.youtube.com/watch?v=wHdRamr6gd4 [Accessed 5 Dec. 2021].

Kommentarer