Den svåra konsten att lära om

Provsmakning av böcker i skolbiblioteket




Varför inte duka upp lite fint när du bjuder in en klass för lite smakprov på bra böcker? Kanske med rutiga dukar, med bordstabletter och dekorationer som i det refererade blogginlägget nedan? 



Provsmakningsmenyn kan ju se olika ut. Kanske bestämmer man sig för att bjuda på ett gemensamt tema/genre eller ta olika tema/genre vid de olika borden.


Så här kan en provsmakning se ut:
Innan eleverna får sätta sig vid ett bord: En kort introduktion som inleder om vad och hur det hela går till.  När det väl är dags för avsmakningen får eleverna välja vars en bok på sitt bord, läsa på baksidan eller insidan och sedan läsa de första sidorna i boken. Med sig har eleverna ett litet häfte som de skriver och fyller i med information om boken. Efter 5 minuter är det dags att rotera. De går då till ett annat bord och processen upprepas. I refererade exemplet fick eleverna göra fem bordsbyten, men det kan ju kortas ned beroende på lektionstid och grupp. Allra sist får eleverna fylla i en lista med de tre mest intressanta böckerna som de skulle vilja läsa eller titta närmre på..... och självklart LÅNA!

Läs mer om detta i Book Tasting in the library


Kommentarer