Boktips på video

Inspirera till att skriva - BokI det tidigare inlägget visade jag ett exempel på hur man med Canva kan göra en tidskrift och låta eleverna berätta i ett alldeles eget magasin. Det går ju lika bra att göra en bok!

Även här har Canva ett finger med i spelet:-)

Gå till Canva och välj Bokomslag. Där hittar du några omslag du kan bli inspirerad av.... och det är ju bara till att byta ut bilderna och rubriker som ingår i mallarna! Lägg sedan till tomma sidor. 

Men skriv din berättelse i ett ordbehandlingsprogram och när du är klar med din text - kopiera textavsnitten lite i sänder och klistra in i Canva i de tomma bladen.  

  • Din text klistrar du in i en textruta. Se Canvamenyn till vänster.
  • Tydligen är typsnittet Garamond det mest använda typsnittet i böcker. Så det blev mitt val i detta test.
  • Välj storlek på typsnittet: 12.
  • Flytta hela textrutan så att den hamnar i det rödmarkerade fältet som dyker upp.
  • Välj jämnt fördelad text.


Blädderexemplar - Obs! för mall  se nedan

Här är möjlighet för dig att testa direkt! .... det vill säga om du redan har ett Canvakonto .... eller skaffar det nu :-) Jag har inga kopplingar till Canva utan tycker bara verktyget är bra att jobba med för både elever och vuxna i skolan. Länken leder till en mall på Canva som jag har gjort. Det här att göra mallar som därmed andra själva kan jobba vidare med, är något nytt för mig. Det är helt otrampad mark och jag ger inga garantier för att det funkar :-) Mallen är inte perfekt utan har säkert en del skönhetsfläckar. Hör gärna av dig när du eller dina elever provat den!

MALL: Gå till mall. Här har du ditt eget lekexemplar att prova dig fram i!

Hör gärna av dig och berätta om hur det går!

Jag kunde inte låta bli utan gjorde också ett litet försök i Google presentationer :-) Till en bok behövs ju inga flådiga mallar. Tänk bara på två saker: 

1 - Ändra format till A4 format - 21,0 x 29,7 mm (om du inte vill ha en bok i liggande format förstås)

2. När du är klar och ska publicera välj Dela - Publicera online


Google presentation Jakten - (Blädderex - klicka dig fram eller rulla)

Kika gärna också på ett inlägg gjort för ett år sedan: Google Presentation - Skapa digitala böcker så ser du hur du gör.

Bild skapad av Bings Image Creator


Kommentarer