DuckDuckGo bjuder på Chatbotar

Tokig i bildskapande


Till att göra bilderna på mina blogginlägg använder jag Bings Image Creator från Microsoft. Ett verktyg som är gratis, enkelt och roligt att använda. Två sådana AI-skapade bilder fick t o m ingå i inbjudningskort som jag ska skicka ut inför ett kommande födelsedagskalas. Ett av dessa ser du här ovan. Verktyget använder OpenAI:s DELL-E.

En annan bildleksak är Pixl X som har en massa olika finesser. Jag har inte provat så mycket

Adobe Firefly är också gratis och lätt att jobba med.

Liksom Canva med dess Magical Design och funktionen text till bild. Börja skapa och gå sedan till vänstermenyn och leta upp Appar så hittar du funktionen där.

MEN jisses, vad svårt det är med beställningen - att skriva promptarna! Adjektiven fastnar långt inne i mitt förtorkade ordförråd. Problemet med mig är att jag inte lyckas hålla en klar och medveten strategi utan det mesta blir till av en slump. Jag är urdålig att plocka fram ord som i en hast ska illustrera och bygga upp en bild som är genomtänkt och väldesignad.

Även om orden inte trillar dit som de ska så använder jag mig av följande byggblock i mitt bildbyggeri:  

ÄMNE - ett substantiv som belyser hela bilden.

BESKRIVNING - besvarar frågor om substantivet och den omgivande scenen. Svarar på frågor som t ex vad gör substantivet, var någonstans gör den detta, hur ser substantivet ut, vad händer runt om substantivet.

STIL - kompositionen av bilden, vilken konststil den ska representera. T ex impressonism,  cyperpunk, art deco, pop art, digital art m m. Men också  kanske från vilken vinkel konstverket ska skapas ifrån, t ex wide shot, close up, from above.


Dessa promptbyggarfärdigheter  är något som eleverna behöver många chanser att träna på, vilka alla  bygger på ett rikt och flexibelt ordförråd med kreativa förtecken. 

Än en gång: de två viktiga skolbiblioteksbenen; läsfärdighet och digital kompetens! 


Bilden skapad via Bings Image Creator

Kommentarer