Digitala bilder - den stora leksakslådan

Svart och vitt - feltänkt av skolministern



Regeringen har i november beslutat att inte gå vidare med Skolverkets förslag till en ny digitaliseringsstrategi. 

Varför är det så lätt att tänka “antingen eller?” “ Svart eller vitt?” Jag kan inte nog instämma i Danny Staceys artikel Digitaliseringen i Skolan - Tar Sverige ett Steg Tillbaka? Att läsa en bok, att skriva för hand är ju inget vi vill ska försvinna. Men vi lever i en värld där digital färdighet är ett måste - för alla! Och speciellt nu när vi står inför de stora omvälvningarna som den generativa AI:n leder till! Vi kan inte, och ska inte, vända ryggen mot den digitala utvecklingen utan istället lära oss hantera och handskas på ett flexibelt sätt med ständigt växlande och föränderliga digitala verktyg. Det är både och! Och inte antingen eller!

Stacey rekommenderar också en mycket läs- och tänkvärd artikel “AI runs amok in Classroom while big tech dreams of Terminators” av Marc Watkins. Där betonas behovet av vägledning och stöd för elever och lärare. Watkins uppmanar att man i skolan genomlyser och diskuterar AI tillsammans med eleverna. Han trycker på behovet av en sammanhållen nationell strategi för att utbilda alla berörda parter i AI-kompetens. Elever och lärare behöver  en bred läskunnighet kring AI:s möjligheter och begränsningar. Alla bör utbildas i att kritiskt granska AI-genererat innehåll, och lära sig hur det fungerar och kunna avgöra när den misslyckas. Det behövs satsning på kunskap kring AI:s samhällspåverkan i val, spridning av desinformation, deep fakes m m.

Stacey tipsar också om Peter Parnes rapport presenterad vid 9:e Utvecklingskonferensen för Sveriges ingenjörsutbildningar. I rapporten lyfts bl a risken för att ett överanvändande av AI kan komma att hämma utvecklingen av originellt och kreativt tänkande.

Stacey pekar också på ett annat problem i skolan: Hur målstyrningen i skolan står i vägen för AI. I en artikel av Erik Winerö - lärare och doktorand i Tillämpad IT mot utbildningsvetenskap vid Göteborgs universitet - belyses hur vårt svenska skolsystem med sitt fokus på måluppfyllelse kan bli problematiskt då generativ AI alltmer tar över i samhället. Erik menar att lärandet inte bara ska mätas via slutprodukten utan att också processen i lärandet ska ges plats i bedömningen. Annars är risken att praxis för eleverna blir att producera bedömningsbara resultat. Det som tycks se ut som lärande blir i själva verket till "kunskapsslott av luft. Ytan ser bra ut, men insidan är tom."

I ovan beskrivet, befinner sig vi skolbibliotekarier oss som viktiga kuggar i detta hjul av satsning på vägledning och stöd.

_______

Parnes, P. (2023). Framtidens lärande med generativ AI.  https://www.parnes.com/wordpress/wp-content/uploads/2023/11/Framtidens-la%CC%88rande-med-generativ-AI-9e-Utvecklingskonferensen-fo%CC%88r-Sveriges-ingenjo%CC%88rsutbildningar-2023-Peter-Parnes-231123.pdf

Regeringskansliet. (2023, November 20). Nytt uppdrag till Skolverket om lärverktyg ska ge mer lästid och mindre skärmtid. Regeringskansliet; Regeringen och Regeringskansliet. https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2023/11/nytt-uppdrag-till-skolverket-om-larverktyg-ska-ge-mer-lastid-och-mindre-skarmtid/

‌‌Watkins, M. (2023, November 24). AI Runs Amok in Classrooms while Big Tech Dreams of Terminators. Substack.com; Rhetorica. https://marcwatkins.substack.com/p/ai-runs-amok-in-classrooms-while


Winerö, E. (2023, November 24). Målstyrningen står i vägen för AI. https://winero.se/?p=196

Kommentarer