Digitala bilder - den stora leksakslådan

Vem ska man tro på?


Skilj fakta från “fake news” med Kodjo Akolor i Vem ska jag tro på? från UR. En serie att se tillsammans med eleverna eller för dig själv som bibliotekarie för inspiration till dina MIK-lektioner!

Vad är sant och vad är falskt och hur ska man kunna veta det? Om desinformation och hur den fungerar handlar nu en ny programserie på UR - 6 halvtimmeslånga avsnitt om:

1: Desinformation
Vad är sant och vad är falskt och hur ska man kunna veta det? Om desinformation och hur den fungerar. Kodjo Akolor träffar paret Johan och John Valencia som blev slagträn i en desinformationskampanj som riktades mot den svenska socialtjänsten. Vi möter vetenskapsjournalisten Amina Manzoor som valde att säga upp sig när åsikter ställdes mot fakta. Och forskaren Emma Frans hjälper oss att reda ut begreppen kring desinformation och hur det fungerar.
2: Konspirationsteorier
Kodjo Akolor undersöker konspirationsteorier. Vi träffar filmaren Johan Löfstedt som gjorde dokumentärfilmen ”Konspiration 58” om att fotbolls-VM i Sverige 1958 aldrig ägt rum. I och med den blev han ofrivilligt skapare av en konspirationsteori. Kent Werne är journalist och författare och har vigt en stor del av sitt yrkesliv till att granska olika konspirationsteorier. Han förklarar vad det är och hur de uppkommer. Expert i programmet är forskaren Andreas Önnerfors.
3: Yttrandefrihet
Vad får man egentligen säga i det här landet? Det försöker Kodjo Akolor ta reda på. Vi möter Upsala Nya Tidnings politiske chefredaktör Sakine Madon som står upp för yttrandefriheten i alla väder. Micke Lindgren från humorgruppen Grotesco har med satir och humor hamnat i konflikt med både Kina och Ryssland. Vi tittar närmare på nätforumet Flashback tillsammans med journalisten och poddaren Ina Lundström. Och juristen Ängla Pändel lär oss hur yttrandefriheten fungerar i vardagen.
4: Drev
Kodjo Akolor reder ut hur mediedrev fungerar och varför de uppstår. Vi träffar pappan som hamnade mitt i drev-stormen och blev ”Innebandypappan” när han jagades av medierna för något han inte hade gjort. Journalisten Janne Josefsson berättar om hur det är att driva på ett drev men också om hur det känns när man faktiskt går över gränsen i jakten på nyheter. Krishanteraren Jeanette Fors-Andrée berättar hur vi ska handskas med drev och hur man kommer ur det, om man hamnar i ett.
5: Techjättar
Kodjo Akolor undersöker vilka spår vi lämnar efter oss digitalt och hur de stora techbolagen kan använda sig av dem. Vi träffar it-säkerhetsspecialisten Karl-Emil Nikka och techexperten Paulina Modlitba som hjälper oss att förstå hur plattformarna samlar in data om sina användare. Vi möter programledaren Jenny Strömstedt som återkommande har utnyttjats av blufföretag i fejkannonser. Och så tar vi reda på om det går att trassla sig ur techjättarnas garn och hur man i så fall ska bära sig åt.
6: Influencers
Vi tittar på hur influerarbranschen fungerar och hur den har påverkat företagens sätt att göra reklam. Vi träffar Camilla Gervide som driver “Bloggbevakning” och granskar andra influerare. Kodjo Akolor åker till Umeå där han besöker influeraren Antonia ”Anty” Johnson och får ta del av hennes liv och vardag som hon delar med 300 000 följare. Och reklamstrategen Amanda Oxell berättar hur vi ska tänka för att kunna avkoda om det är reklam eller inte.

MISSA INTE! 

LÄNK TILL PROGRAMMEN

Om programmen

Kommentarer