Den svåra konsten att lära om

"Får jag lov att visa copyrightskyddade bilder i min PowerPoint?"


Jag fick ett intressant mail med en fråga om visning av copyrightskyddade bilder i Powerpoint/Google presentationer. Till mina föreläsningar har jag använt, till största delen, fria bilder.  Men jag ska erkänna att det även slunkit med några enstaka andra. Eftersom Powerpointen visades "in real life" och inte online, tänkte jag att det inte hade så stor betydelse. Men ack som jag bedrog mig.

Nej, man får inte visa om det är en publik med allmänhet - bara mindre slutna sällskap.

Men i skolans värld funkar det. Kommunerna har kopieringsavtal som gör att du i din egenskap av lärare/skolbibliotekarie kan använda upphovsskyddade bilder även digitalt - inom skolans ram.

Bildupphovsrätt - en organisation för professionella bildskapare kan man läsa om det här:

Jag är lärare i högstadiet kan jag och eleverna använda konstbilder i våra arbeten?
Ja! Sveriges samtliga kommuner landsting och regioner har kopieringsavtal för sina skolor. Avtalet ger lärare och elever möjlighet att kopiera och dela copyrightskyddat material (inklusive bilder) digitalt och analogt genom att; ladda ner fota av skanna printa ut kopiera i kopiator använda i digitala presentationer dela på skolans slutna nätverk projicera och visa på skärm och dela ut papperskopior med mera. Liknande avtal finns även för friskolor.
Skolkopieringsavtalet är en överenskommelse mellan Bonus Copyright Access och SKL.
Jag vill visa skyddade bilder i en powerpoint-presentation vilka tillstånd behöver jag?
Du behöver som huvudregel tillstånd för att visa bilder i en bildpresentation. Bildupphovsrätt kan utfärda tillstånd för sådan användning. I vissa fall är presentationen av bilderna tillåten utan tillstånd. Det gäller för det första om presentationen inte är riktad till allmänheten utan enbart till en sluten krets. Om det är en större sluten krets och föreläsningen anordnas i förvärvssyfte behövs dock tillstånd. För det andra är presentationen tillåten om den görs vid ett tillfälle då framförandet av bilder inte är det huvudsakliga, tillträdet är avgiftsfritt och anordnandet sker utan förvärvssyfte. För det tredje är presentationen tillåten vid undervisning (se frågan ovan) eller gudstjänst.

Bildupphovsratt.se. (2019). Frågor och svar om bildrättigheter | Bildupphovsrätt i Sverige. [online] https://bildupphovsratt.se/fragor-och-svar-om-bildrattigheter [Hämtad 21 Aug. 2019].


BIld av Ryan McGuire från Pixabay

Kommentarer