Den svåra konsten att lära om

Redovisning av författarprojekt - elevtankar i ett utökat lärande


Nostalgiskt gottar jag ner mig i några utvärderingar elever gjort när vi, en svensklärare och jag, jobbade tillsammans med ett författarprojekt i en högstadieklass.

Eleverna fick fördjupa sig kring en författare och sedan redovisa muntligt med stöd av en klickbar poster där även film och ljud kunde infogas som stöd för presentationen. Det gällde alltså för eleven att både kunna presentera intressant innehåll och en lockande layout och innehåll på sin poster och samtidigt göra en muntlig presentation inför klasskamraterna.

Här några utdrag från utvärderingen efteråt.

En elev skriver:
"Jag har funnit det första steget i denna uppgift, det vill säga att leta upp fakta och smala ner den till intressant, väldigt enkelt. Det är något jag har gjort flera gånger när jag fått liknande uppgifter i andra ämnen, och jag har blivit väldigt van vid processen. Det var alltså inga som helst svårigheter för mig och jag är väldigt nöjd med den fakta jag har letat upp. Den lite svårare delen var att göra en Glog utav detta. En Glog är en sorts plansch på internet där du kan lägga upp bilder, videoklipp, musik och text. Jag har aldrig använt denna metod innan och det tog ett tag innan jag var insatt i hur man la upp olika grejer på min Glog. Iochmed att jag har väldigt dålig fantasi så tyckte jag det var svårt att få Glogen att se intressant och rolig ut så det tog rätt lång tid innan jag blev nöjd med den, men tillslut så tyckte jag att jag fick till det rätt så bra. Jag försökte att inte sätta alltför mycket text på min Glog för jag tycker det ser väldigt tråkigt ut då, och satsar mer på att berätta muntligt om min
författare."

En annan elev skriver:
"Arbetet började med att kolla runt fakta och läsa lite, sedan blev det kopiering av dem
viktigaste faktan till ett Word dokument. Sedan skulle all fakta kollas igenom och sen tittas vad som skulle användas. Därefter fixades kontot på glogster och sedan blev det att använda faktan som man hittat. Att först fixa in all fakta och text sedan efter lägga in animationer och bilder tyckte jag verkade bästa sättet att göra gloggen på.
Tiden räckte precis till! Jag blev lite försenad men lyckades endå fixa till det genom att arbeta på fritiden.
Detta arbetet var rättså kul, roligare än att sitta och skriva på en massa papper i alla fall. Man fick även lära sig att använda nya verktyg (Glogster) och det kommer jag nog ha nytta av i framtiden också. Stephen king har jag lärt mig en massa nytt om som jag inte visste förut."

Slutligen en annan elevs tankar:

"Jag valde henne för att när Maria berättade om henne så verkade hon ha ett väldigt intressant liv, och de visade det sig att hon hade med. Det är intressant att läsa om och man lär sig snabbt om det. Jag har gjort så att jag har samlat ihop all fakta jag hittat på ett dokument på word och skrev ut det. Därefter strök jag över guldorden som jag hittade i texten. Jag samlade ihop den viktiga informationen jag strukit över och la in den på än ett dokument och läser sen därifrån när jag skulle börja göra gloggen. Där la jag in olika ”lappar“ med texter från min sammanfattning på word. Och olika små bubblor med lite smått intressant fakta. Jag la till lite bilder och annat som jag decorerade med runt om. Tillslut när jag tyckte att jag var klar med gloggen så fick Maria rätta stavningen och ifall det var något gramatiskt skrivfel. Jag skrev lappar som förberedelse till redovisningen som nu är helt klara"

Klassen fick också ge varandra "two wish and a star". Läraren kommenterade och jag kommenterade.


PS! Vi pratade mycket kring upphovsrätt och citering av källor. Att redovisa sina källor var en viktig del. Valet av källor diskuterades intensivt. Eftersom redovisningarna publicerades internt använde eleverna även copyrightskyddade foton till sin poster.




Kommentarer