Gör resor tillbaka i tiden med chatboten!

Spela in din skärmbild och gör en video som handledning


Har du något att visa och berätta? Du kan prata över ett bildspel när du ska handleda inom något område, t ex  demonstrationer över hur ett verktyg fungerar. Kanske handleda och ge tips kring  källkritik. Gör bildspelet i Google Presentationer eller gör en Powerpoint och spela in samtidigt inom programmet. Tänk bara  på att du inte gör det för långt - högst fem minuter.

Att skapa enkla skärmspelsvideos behöver inte vara svårt.  Några av verktygen är direkt kopplade till Google som tillägg i Chrome och Powerpoint har funktionen inbyggd.

Skärminspelning (screencasting) är en funktion som gör att du spelar in vad som visas på din skärm -  kanske tillsammans med din röst. Det blir en liten video som du sedan kan använda tillsammans med dina lärare/elever. Du kan t ex lägga ut instruktionsvideor för dina lärare på bibliotekets webbsidor/blogg, så kan de pausa och repetera när de vill.

När allt är klart kan du lägga upp det hela på Youtube - och göra det tillgängligt för vissa utvalda med länken eller om du hellre vill dela med dig offentligt.

Verktyg
Screencast-O-Matic är mitt favoritverktyg som jag använt i många år. Men förstår att det finns andra som kanske är bättre. Screencast-o-Matic (online och som Chrometillägg att lägga till i webbläsaren. Min egen variant har jag laddat ner till min dator. Räknar ner innan inspelningen börjar.

Men jag har också testat några andra:
Screencastify (Google Chromeverktyg att lägga till i webbläsaren) Vattenstämpel. Kan vara lite svår att installera. Funktion att dela till Google Classroom. Räknar ner innan inspelningen börjar.

Nimbus Screenshot & Screen Video Recorder  - Chrometillägg. Testade men tyckte det var bökigt med alla inställningar. Får testa igen längre fram. Har hört att den är bra. Plus att det finns nedräkningstimer. Finns tydligen inte på de andra. Med Nimbus går det också att spara ner till din enhet och sedan lägga upp på din YouTube kanal eller skicka den vidare till t ex Drive.

VidyardGoVideo Chrometillägg. Spela in med videokamera också samtidigt. Funkade bra - men jag hittad ingen pausfunktion.

För mig är det viktigt att det är lätt att fatta hur man ska göra. Det ska inte vara krångligt. Bra också om det finns med en nedräkningstimer så att du kan hinna förbereda dig att börja prata.

Har du fått ett mail från en av dina lärare som har problem med ett digitalt verktyg? Du kan använda Loom direkt i din e-postlåda. Min guru Richard Byrne visar hur du gör. Har inte själv provat.



Bild av Hitesh Choudhary från Pixabay

Kommentarer