Den svåra konsten att lära om

Nyproducerat

Nyproducerat - material för källkritik

Kursen jag just nu ägnar min tid åt är Källkritik på Jönköpings universitet. Mycket intressant litteratur att bläddra igenom och ta till sig. Några av dessa infallsvinklar har jag kokt i hop till en poster. En poster som man kan sätta upp i ditt skolbibliotek för att påminna eleverna om hur de ska tänka när de plockat fram sina källor. Målgruppen är väl ungefär skolår 4-7. Postern kan ju också kopieras till mindre bilder och då användas som komihåg-lappar att dela ut och ha vid genomgångar eller under arbetsgång. Du får gärna använda den i din källkritiska handledning och undervisning.

Jag brukar under mina genomgångar med eleverna jämföra informationssökning med ett guldgrävarjobb, d v s du måste utforska området, söka av området, ta prover, kolla kvaliteten och processa guldet. ... och så naturligtvis KARTAN - dvs källförteckningen - Du måste ju hitta tillbaka till din källa!


Ladda ner PDF (Felet åtgärdat :-) )

För att sätta det hela i ett sammanhang så följer här också en kompletterande poster - Manual för guldgrävare - som ska ses som en introduktion för själva sökningen medan versionen ovanstående är tänkt som själva vaskningen.... d v s källgranskningen.


Ladda ner bild

Ladda ner pdf

OBS! Utan att ha haft genomgång med eleverna, hur tänket går kring jämförelsen med guldletning, så är det förvirrande .... precis som allt annat som inte sätts i sitt sammanhang. 

Lite rörigt förklarat - men hoppas du förstår vad jag menar :-) Om inte - som alltid så är du välkommen att höra av dig!


Kommentarer