What is AI - kort introduktion för eleverna

Prova att göra webbsidor till ditt skolbibliotek



Är du lite sugen på att testa att göra din digitala ytterdörr?

Ska du välja webbsida eller blogg? Kanske både och?

Här kommer en liten guide i hur du gör en webbsida med hjälp av Google Sites!



FAKTARUTA att läsa innan man kör igång

Du som gör webbsidan/bloggen måste vara noga med vad som publiceras på den digitala ytan. "I det ansvaret ingår bland annat att se till att inte lägga ut sådant material som kan skada andra människor, det kan till exempel handla om att inte röja någon som har skyddad identitet (Skolverket 2018). Låt eleverna vara anonyma om webbsidan/bloggen har offentlig åtkomst.

Ansvarig för att dataskyddsreglerna följs och för att personuppgifter behandlas korrekt är  personuppgiftsansvariga på skolan.  "För en kommunal skola kan till exempel en utbildningsnämnd vara personuppgiftsansvarig och för en friskola ett aktiebolag. Rektorn, läraren och andra anställda är inte personuppgiftsansvariga men de ska behandla personuppgifter i skolverksamheten enligt instruktion från den personuppgiftsansvariga  (Integritetsskyddsmyndigheten, 2021). 

Så var mycket försiktig med att lägg ut namn och bilder på elever! Eleverna kan få öva och vara digitalt delaktiga utan att deras ansikten och namn syns!

Tänk också på att du inte råkar publicera något upphovsrättsligt material utan tillstånd!


LÄS MER:

Integritetsskyddsmyndigheten (2021). Integritetsskyddsmyndigheten. [online] Available at: https://www.imy.se/vagledningar/skolor-och-forskolor/ [Accessed 1 May 2021].

Kempe, M. (2018). Nya reviderade styrdokument om digital kompetens. [online] Lärarnas Riksförbund. Available at: https://www.lr.se/inspiration/lasa/bloggar/mia-kempe/2018-09-09-nya-reviderade-styrdokument-om-digital-kompetens [Accessed 1 May 2021].

‌Skolverket.se. (2018). Säkerhet på nätet. [online] Available at: https://www.skolverket.se/skolutveckling/inspiration-och-stod-i-arbetet/stod-i-arbetet/sakerhet-pa-natet [Accessed 1 May 2021].


Kommentarer