Glad påsk!

Får jag lov att streama från YouTube i klassen?

 


Hur är det nu med att streama från Youtube? Får jag streama en kort YouTube video i klassrummet? Om jag inte laddar ner den utan visar via länken.

Googlat runt. Hamnade på Skolverket men jag blir inte ens klokare när jag går in på de rekommenderade länkarna som Skolverket visar.

Det här skriver Skolverket när det gäller för upphovsrätten för rörlig bild. ... Fast å andra sidan skriver man på en annan sida: "Att använda Youtube-inslag i undervisningen är tillåtet, förutsatt att klippet i sig är lagligt."

Lawline skriver också om det här med YouTube-streaming.

Buden tycks vara olika. 

Vilket svar gäller på ovanstående fråga: Får jag streama en kort YouTube video i en grundskoleklass med 25 elever? Om jag inte laddar ner den utan visar via länken.

Kommentera gärna och ge klarhet!

_____

Andra inlägg i detta ämne:

Får man läsa upp böcker och sedan dela på Youtube?


Image by Wokandapix från Pixabay 


Kommentarer

  1. Om den som har lagt upp klippet har upphovsrätten, och filmen ligger öppet och gratis, så får du lov att visa det. Det är t.ex. OK att visa lärares presentationer, klipp från officiella nyhets- eller underhållningskanaler och annat liknande.
    Däremot finns det mycket på YouTube som är upplagt av någon annan än upphovsrättsinnehavaren. Det får du inte lov att visa.
    Hyrfilmer på YouTube får du bara visa om du har licens för det, t.ex. Swedish Film-licens, och filmbolaget som distribuerar filmen ingår i licensen.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar